A figyelmesség

A figyelmesség

Semmivel sem könnyebb rokonszenvet kelteni, mint apró figyelmességekkel. Kellő időben adott kis ajándékoknak rendkívüli sikerük lehet. Ajándékozni azonban külön művészet, amelyhez nemcsak pénz, hanem tapintat, ízlés, külön érzék kell. Fontos az ajándékozás alkalmának kellő megválasztása. Nemcsak születésnapra, karácsonyra, vagy más ünnepekre tartogassuk kedveskedéseinket. A figyelmesség lélektanához tartozik, hogy az ajándék hatása akkor fokozottabb, ha a meglepetés erejével hat. Egy jó könyvet, néhány szívélyes sor kiséretében bármikor küldhetünk anélkül, hogy tolakodók vagy ízléstelenek lennénk.

De a figyelmesség nemcsak ajándékozást jelent, hanem általában tapintatosságot és előzékenységet. Figyelmesség, ha észrevesszük, hogy valakin új ruha van, ha tudomást veszünk valamilyen sikeréről, ha részt kérünk öröméből, bánatából.

De a fenti gesztusok csak akkor értékesek, ha őszinte kedvességen alapulnak. Ellenszenvesek azok a mézes-mázas emberek, akiknek minden szava hízelgő kedvesség, de akikre valójában nem lehet számítani. Részvétet tettetve hallgatják panaszainkat, a tanácsok ezreivel látnak el, csak éppen semmiféle áldozatra nem hajlandók.