A jómodor a Sztáraiban sem ciki

Április elsején, a Mesterségek napja elnevezésű jelmezes napon iskolánk vendége volt Kibédi Varga Katalin, etikett oktató, az Etikett iskola alapítója és A jómodor nem ciki című könyv szerzője. Az etikett előadás kezdeményezése úttörőnek számít a magyar általános iskolák között.

„Jó hangulatban telt a délelőtt a pécsi Sztárai Mihály Általános Iskolában. Gratulálok a pedagógusoknak és a szülőknek, a közel 70 diák nagyon ügyes volt.” – olvasható a szakértő Facebook oldalán a rendezvénnyel kapcsolatban.

A felsősök számára rendezett délelőtti etikett előadást nagy érdeklődéssel fogadták a diákok. Szerencsére a bemutató során – ahogy az előadótól az várható is volt – nyoma se volt a feszengésnek, a légkör laza, ugyanakkor izgalmas és figyelemfelkeltő volt.

Kérdésünkre, a szakember elmondta, hogy ma az általános iskolákban egyértelműen nem történik olyan felkészítés a gyerekek számára, amelynek során a helyes társas érintkezés alapjait el tudnák sajátítani.

További probléma, hogy a hétköznapi rohanás közepette, a szülőknek sincs kapacitásuk munka után illemre tanítani gyermeküket. Ezért is szükséges külön kurzusok keretén belül erre időt szánni, hogy még idejében iránymutatást kapjanak az ifjak, és ezáltal is felkészültebbek legyenek a nagybetűs életre.

„Az etikett vagy az illem helyes használata nem változtatja meg az egyéniségét. Csupán kihangsúlyozza a jó tulajdonságait és segít levetkőzni a rossz szokásokat.” – tudósít az etikettiskola.hu.

A szakértő szerint a gyerekeket 11-12 éves kortól érdemes oktatni az illem és az etikett ismeretekre. Felnőttként ugyanis már sokkal nehezebben változnak a beidegződések és azok a szokások, melyek az évek során kialakultak. Meggyőződése, hogy a gyerekek csoportban, sok játékkal, és humorral szívesebben megtanulják az etikett alapszabályait, és amikor kell, a megfelelő időben alkalmazni is fogják őket.

Néhány visszajelzés a résztvevőktől:

„Nagyon szemléletes volt, hogy eljátszottuk a szituációkat. Olyan inspiráló volt, hogy még az nap megvettük a könyvét.” (7. osztály)

„Nagyon érdekes volt az előadás nekem, mert gyereknyelven mondta el hogyan kell viselkedni. Ha kérdeztünk a választ még szemléltette is, így szituációban is tapasztalhattuk a bőrünkön az eseményeket.” (6. osztály).

„Kicsit túlzásnak tartom, hogy minden cselekedetünk az etikettre van visszavezetve. Az iskolában inkább szeretek kényelmesen ülni, mint etikett szerint. Ettől függetlenül ez még érvényes lehet a mindennapjainkban.” (7. osztály)

Szerző: Szilágyi Tímea


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN