A Jómodor nem ciki (részlet a készülő bővített kiadásból)

A Jómodor nem ciki (részlet a készülő bővített kiadásból)

Kérem szépen

Emlékezz csak vissza arra, hogy amikor egész kicsi voltáI, és szerettél volna valamit, mire tanítottak a szüleid? Arra, hogy szépen kell kérni a dolgokat. Igazán nem nehéz és jobban jársz, ha minél gyakrabban használod ezt a kifejezést, mert hidd el, hogy a hasznodra válik! Kezdheted akár most is, a következő közös étkezésnél, ha megkérdezik tőled, hogy kérsz-e még valamiből, egy alig hallható “igen” vagy fejbólintás helyett, legyen a “kérek szépen” a válasz.

Köszönöm

Ugyanolyan fontos és hasznos a “Köszönöm” szó használata, mint a “Kérem szépen”. Köszönetet kell mondani minden alkalommal amikor valami kedveset mondanak neked és, ha segítséget kapsz valakitől. Meg kell köszönni az ajándékot még akkor is, ha nagyon nem tetszik amit kaptál. Senki sem várja el, hogy ilyenkor ugrálj örömödben, az viszont mindenkinek jól esik, ha megköszönöd, hogy gondoltak rád. És elég csak megköszönni az ajándékot akkor is, ha legszívesebben ugrálnál örömödben, mert lehet a szobában tartózkodik valaki, akitől egy kevésbé érdekes ajándékot kaptál.

Elnézést kérek

Elnézést kell kérned, ha például véletlenül rálépsz valakinek a lábára, ha kicsúszik egy büfi vagy, ha azt szeretnéd, hogy rád figyeljenek és sok más esetben is. Nem kell bocsánatot kérned ilyenkor, mert semmi rosszat nem csináltál.

Bocsánatkérés

A nővéred megkérdezése nélkül felvetted a kedvenc ruháját egy buliba, és már nem is emlékszel rá, hogy hogy is történt, de kicsit elszakadt, a hétvégi meccsen csak kicsúszott a szádon, pedig tényleg nem akartad, hogy az ellenfél csaló lúzerekből áll. Ismerős helyzetek? Hát persze, mindenkivel előfordul, hogy olyat tesz, vagy mond, amit később megbán, mert mindenki követhet el hibákat. Emberek vagyunk, senki sem tökéletes és ilyenkor kell bocsánatot kérned. Szóval minden olyan helyzetben amikor megbántasz vagy kellemetlen helyzetbe hozol valakit.

Engedélykérés

Ne gondold, hogy mindazt amiről ebben a könyvben olvastál, magad után hagyhatod amikor már fiatal felnőttként nem a szüleiddel laksz. Ugyanúgy köszönetet kell mondanod, bocsánatot, elnézést kell majd kérned, és engedélyt is bizonyos helyzetekben. Csak annyi lesz a különbség, hogy amíg most megkérdezed a szüleidet, hogy elmehetsz-e moziba, a későbbiekben például a főnöködtől kell majd engedélyt kérned arra, hogy kivehess egy szabadnapot. Azt már most megtanulhatod, hogy hogyan kérj udvariasan engedélyt és hogyan fogadd, ha elutasítják a kérésedet, például semmi esetre se panaszkodj és hisztizz miatta.