Beszéljünk szépen! – 1. rész

A gyerekeknek nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos odafigyelni a beszédünkre mert sajnos a beszédkultúránk hanyatlóban van. Fontos mert érzéseinket, gondolatainkat a nyelv segítségével közöljük, és mert mások a beszédünk alapján alakítanak ki véleményt rólunk. Egyre ritkábban hallani választékos szép beszédet, a mai beszédre inkább a sekélyesség, közönségesség, hadarás és habogás jellemző.

Minden emberi hang képes változatokra és mégis milyen kevesen tudnak szépen beszélni! Egy kis odafigyeléssel és gyakorlással lehet javítani a hibákon, le lehet szokni a berögzült rossz szokásokról mint az érdes, rikácsoló hang, a helytelen hangsúly vagy a modorosság. Gondoljunk Démoszthenészre, a legnagyobb görög szónokra, aki kavicsot tett a nyelve alá, hogy megszabaduljon beszédhibájától.

Gyakran hallani éles hangú nőket, akik elviselhetetlenül rikácsolnak, vagy hasonlóképpen idegesítő amikor valaki hadar, vagy éppen vontatottan beszél. A kapkodó beszéden segít, ha sokat szavalunk, a túlzottan lassú beszéden pedig gyakori felolvasással lehet javítani.

Nagyon fontos a helyes hangsúly, sokan a mondat utolsó szavára teszik a hangsúlyt, pedig a magyar nyelvben mindig a szó első tagjára esik a hangsúly.

Társaságban soha nem szabad olyan halkan beszélni, hogy a velünk egy csoportban lévők ne hallják jól, viszont olyan hangosan sem illik beszélni, hogy a távolabb lévők mindent halljanak.

Az arcmimika rendkívül fontos szerepet tölt be a beszédnél. Ne essünk túlzásba, ugyanez vonatkozik a mozdulatainkra. Ne hadonásszunk, ne lóbáljuk a karjunkat, kerüljük a heves gesztusokat. Még ha bizalmas viszonyban is vagyunk a beszélgető partnerünkkel, inkább ne babráljuk a kabátgombját, ne ütögessük a vállát.

A szemkontaktus rendkívül fontos, mindig nézzünk a másik szemébe. Természetesen nem állandóan, mert azzal zavarba hozhatjuk, néha elfordíthatjuk a tekintetünket.

Betartandó szabályok:

Mire is kellene figyelnünk?

  • igyekezzünk röviden, érthetően fogalmazni
  • kerüljük a töltelék szavakat (izé, érted, ugye)
  • idegen szavakat csak akkor használjunk, ha nincs magyar megfelelőjük, tapintatlan olyan társaságban ahol esetleg nem értik
  • figyeljünk a hangerőre és a megfelelő hangsúlyra, a magyar nyelvben a hangsúly az első szótagon van
  • szórakoztató nézni ahogy az olaszok beszélgetnek, de mi kerüljük a túlzott gesztikulációt
  • hallgatni is tudni kell, engedjük a másikat szóhoz jutni és ne vágjunk egymás szavába, még ha elnézést is kérünk közben
  • ma már egyre kevesebb az olyan téma amiről nem illik beszélni, mégis jobb ha elkerüljük a vagyoni helyzetre, magánéletre vonatkozó kérdéseket egyáltalán bármi olyat, amitől mi is kellemetlenül éreznénk magunkat
  • nem mindenki szórakoztató, vicces de mindenkire figyelni kell, fókuszálni akkor is ha untat
  • a szemkontaktus nagyon fontos, ha valakire ránézünk ezzel jelezzük, hogy figyelünk rá

Beszédünket hatékonyabbá és érdekesebbé tehetjük bizonyos technikákkal:

  • változtassunk az ütemen felgyorsíthatjuk, lelassíthatjuk, hogy érdekesebbnek hasson,
  • mielőtt valami fontosat mondanánk pár másodperces szünetet tarthatunk,
  • hangerőnket is emelhetjük, lejjebb vihetjük, hogy hangsúlyosabbá tegyük beszédünket.

Figyeljünk a partnerünkre, egy jó megfigyelő azt is meghallja amit nem mondanak ki.

Képernyőfotó 2016-08-13 - du. 9.54.41


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN