Bevezető ,,A jó modor ajtókat nyit” c. könyvhöz

Bevezető ,,A jó modor ajtókat nyit” c. könyvhöz

Az előadásaimon azt tartom a legfontosabbnak kihangsúlyozni, hogy nem az számít, hogy milyen villával eszünk, hanem az, hogy tekintettel vagyunk másokra. Ez az etikett esszenciája.

Felgyorsult világunkban, ahol annyi helyen és annyi embernek kell megfelelnünk, sokszor igazi kihívást jelenthet udvariasan viselkedni. Ma már lazábban kezeljük az öltözködésre, kommunikációra, vendéglátásra vonatkozó előírásokat, de az informális hozzáállásunk nem jelentheti azt, hogy gorombán, udvariatlanul viselkedünk másokkal szemben. Semmivel sem nehezebb udvariasan viselkedni egy farmernadrágban, mint egy szmokingban.

Az etikett nem kőbe vésett szabályokból áll, amelyek előírják hogyan kell viselkedni. Útmutatóul szolgálnak, és segítenek bennünket eligazodni az emberi kapcsolatok szövevényes rendszerében.

Az etikett mindenki számára fontos és elérhető, és nem csak bizonyos társadalmi rétegek privilégiuma.

Nem királyi udvarokból kikopott szabályokról beszélünk, hanem olyan rugalmas előírásokról, amelyek alkalmazkodnak változó világunkhoz.

Sznobság, modoros viselkedés? Egy udvarias ember nem próbál másként viselkedni, vagy másnak mutatni magát, mint amilyen valójában, és nem néz le másokat.

Az udvarias viselkedéshez nélkülözhetetlen a jóindulat, a kedvesség és az empátia. Az együtt érző ember tekintettel van a másik érzéseire, figyel rá, és nem csak meghallja amit mond. Képes megbocsájtani és elfogadja azt, hogy senki sem tökéletes. Nem ítélkezik és nem hozza kellemetlen helyzetbe a másikat.