Hogyan kezeljük a gorombaságot?

Hogyan kezeljük a gorombaságot?

Bárki lehet goromba, udvariatlan akár nem is szándékosan, csak nem gondol bele abba, hogy tettei, szavai milyen következményekkel járhatnak, de persze vannak, akik egyszerűen szeretnek gorombán viselkedni.

Sajnos azt nem tudjuk elkerülni, hogy sokszor udvariatlan, goromba emberekkel kerülünk kapcsolatba, de az ilyen helyzetekben tanúsított reakciónkat tudjuk kontrollálni:

    1. Ne vegyük a lelkünkre, lehet a másik embernek csak rossz napja van.
    2. Mi legyünk kedvesek, az ilyen ember nehezen viseli el, ha valaki udvarias,  éreztessük vele, hogy a negatív hozzáállása nincs ránk hatással.
    3. Amikor valaki goromba, sértő megjegyzést tesz, az a célja, hogy lehúzzon bennünket. Őrizzük meg a nyugalmunkat, és emlékeztessük magunkat arra, hogy mi nem süllyedünk le az ő szintjére. Ne vegyünk tudomást a megjegyzésről, nyugodt hangnemben folytassuk a beszélgetést. Miután közöltük vele, hogy megértettük az álláspontját, soroljuk fel a mi érveinket.
    4. Használjuk a “köszönöm”, “kérem” szavakat, nem is gondolnánk, hogy milyen nagy hatással vannak másokra ezek a varázsszavak. ,,Kérem fejezze be! Rendkívül udvariatlan és sértő a viselkedése. Köszönöm.”
    5. Gyakran az agresszív, udvariatlan ember viselkedése nem más, mint egy figyelemfelhívó segélykiáltás. Ha ismerősről van szó, kérdezzük meg, hogy bántja-e valami, szüksége van-e segítségre: ,,Észrevettem, hogy mostanában elég feszült vagy, minden rendben, segíthetek valamiben?”
    6. Mérlegeljük a helyzetet: valóban megéri a történtek miatt felbosszantani magunkat, vagy csak az időnket, energiánkat vesztegetjük?
    7. Mutassunk jó példát! A goromba viselkedés általában gorombaságot szül. Ne lepődjünk meg azon, ha udvariatlan viselkedésünk a másik emberből hasonló magatartást vált ki.
    8. Számoljunk el magunkban 10-ig! Ha valakinek sikerül jól felmérgesítenie bennünket, vegyünk egy mély levegőt, és mielőtt hasonlóképpen reagálnánk, kerdezzük meg magunktól, hogy tényleg megéri…?
    9. Amikor úgy érezzük, hogy a tűrőképességünk határán vagyunk, gondoljunk a büszkeségünkre, és fejezzük be a beszélgetést, távozzunk. Az ilyen természetű embereknek, pont az a céljuk, hogy olyat mondjunk, amit később megbánnánk. Ne adjuk meg nekik ezt az örömöt.
    10. Nevessünk inkább az egészen, a humor sok mindenen átsegít.