(részlet) “A jómodor nem ciki” készül az új kiadás

(részlet) “A jómodor nem ciki” készül az új kiadás

Pletykák és titoktartás

Akkor van csak értelme megosztani valami információt mással, ha az az információ hasznos, fontos, vagy valakinek a segítségére lehet. Ha például a tudomásodra jut, hogy épp leárazás van a barátnőd kedvenc üzletében, akkor minden további nélkül ezt az információt megoszthatod vele.

A pletykálkodás szórakoztató lehet, ha ártalmatlan és nem személyeskedő. De a rosszindulatú, alaptalan pletykák terjesztésének beláthatatlan következményei lehetnek. A mai világban, ahol a különböző kommunikációs csatornákon futótűzként terjednek a hírek, a pletykák terjedését sem tudjuk leállítani, és hatalmas károkat okoznak.

Kizárólag abban az esetben árulhatod el a barátod titkát, ezzel megszegve a neki tett igéretedet, ha nyomós okod van rá, hiszen a bizalmába fogadott például, ha tudomásodra jut, hogy készül kárt tenni magában.

Veszteségek, csalódások, vígasz

Amikor kicsi voltál minden olyan egyszerűnek tűnt. Ahogy egyre idősebb leszel rájössz, hogy vannak nehézségek az életben, érnek csalódások és veszteségek téged és a barátaidat is. Ilyenkor nehéz megtalálni a megfelelő szavakat, amelyek vígaszt nyújthatnak, ha például nem választották be a barátodat a kezdőcsapatba. De még nehezebb a helyzet amikor a barátod családjában meghal valaki, vagy elveszíti a háziállatát.

Helyes viselkedés:

“Nagyon sajnálom, hogy nem választottak be a csapatba, tudom, hogy mennyire szeretted volna.”

Helytelen viselkedés:

Kritizálod azokat, akik bejutottak.

A barátod nem érzi majd jobban magát attól, hogy másokról rosszat mondasz.

Helyes viselkedés:

“Igazán sajnálom, hogy a kutyád elpusztult, annyira okos és vicces volt!”

Helytelen viselkedés:

“Sajnálom, hogy a kutyád elpusztult, mikor kapsz egy újat?”

A házikedvenceink egyediek, és pótolhatatlanok. Lehet, hogy a későbbiekben lesz a barátodnak egy új kutyája, de pillanatnyilag arra van szüksége, hogy megvígasztalják és gyászoljon.

Helyes viselkedés:

“Hú, nagyon sajnálom, hogy meghalt a nagymamád, tudom milyen közel álltatok egymáshoz.”
Megöleled a barátodat, ez a gesztus sokszor többet ér, mint a szavak.

Helytelen viselkedés:

“Hú, nagyon sajnálom, hogy meghalt a nagymamád tudom, hogy most mit érezhetsz.”

A helyzet az, hogy fogalmad sem lehet arról, hogy mit érezhet a barátod, még akkor sem, ha te is a közelmúltban veszítetted el a nagymamádat. Minden kapcsolat egyedi, és mindenki másképp éli meg a veszteséget.