“A jómodor nem ciki” részlet a bővített kiadásból

“A jómodor nem ciki” részlet a bővített kiadásból

E szabályok persze folyamatosan változnak, ahogyan változik az élet. Ma már senki sem várja el, hogy a kislányok pukedlizzenek, a férfiak kezet csókoljanak, és senki sem botránkozik meg azon, ha egy nő félmeztelenül napozik – persze az erre megfelelő helyen. Vannak azonban változatlan szabályok is: társadalmunk íratlan szabályai szerint például tisztelet jár az idősebbeknek, annak ellenére, hogy ők is követnek el hibákat, hiszen senki sem tökéletes. Ugyanakkor a gyerekek is elvárhatják a tiszteletet a felnőttektől, az, hogy valaki felnőtt, nem jelentheti azt, hogy a fiatalabb kiszolgáltatottá válhat a számára.

Nem kell megijedni, senki sem ismeri az összes szabályt, és nem is kell mindig betartani őket. Otthon, baráti körben én is elengedem magam.

A legfontosabb, hogy tiszteld magadat és másokat is. Türelmesnek kell lenni egymás iránt, és nem szabad furcsállni mások viselkedését, mert különböző helyekről, kultúrákból származó, különböző vallásokat gyakorló emberek különböző illemszabályok szerint élhetnek. Ami az egyik helyen illetlennek számít, az máshol elfogadott viselkedés lehet. Mindez igazán izgalmas és különleges, figyelj oda rá – rengeteget tanulhatsz belőle!
Remélem, hasznosnak találod majd ezt a kis útmutatót. Hidd el, sosem tudhatod, mikor lesz rá szükséged. Még az is lehet, hogy miután elolvastad, választ kapsz olyan kérdésekre, amelyekre sosem tudtad a megoldást, például:

Miért lesznek mérgesek a szüleid, ha vacsora közben sms-ezel?

Miért legyél kedves valakivel, akit nem is kedvelsz?

Ki találta ki ezeket az idegesítő szabályokat, és miért?

Mit csinálj, amikor pletykálnak rólad?

Hogyan jelezd a barátodnak, hogy nyitva maradt a slicce?

Hogyan válhatsz tökéletes házigazdává, hogy a szüleid szinte könyörögjenek, hogy a következő hétvégén is meghívd a barátaidat?

Mit csinálj, ha folyamatosan bántó dolgokat írnak rólad a Facebookon?

Mi kell ahhoz, hogy jól sikerüljön a randid?

Hogyan vigasztald a barátodat, amikor kiderül, hogy válnak a szülei?

Mit mondj a barátnődnek, amikor megkérdezi, hogy csúnya-e?

Talán azt gondolod, hogy ha valaki udvarias akar lenni, akkor sokszor hazudnia kell, például lehet, hogy a barátnőd tényleg nem valami szép. Azonban mindez csak hozzáállás kérdése: nem hazugságról van szó, hanem a gondolataid megfelelő formában való közléséről, és arról, hogy ha kedves és tapintatos vagy, akkor odafigyelsz mások, például a szóban forgó barátnőd érzéseire.
Nem akartam olyan címet adni a könyvnek, mint mondjuk Etikettszabályok, nehogy elriasszalak. Azt azért jó, ha tudod, hogy a jómodor, az illemszabályok összessége, minden, amiről a következő oldalakon olvasni fogsz, az etikett körébe tartozik.