Lovagiasság ma?

lovagiassag

Mennyire él még a lovagiasság a mai világban?

A következő kvízünkben több kérdés foglalkozik majd az előreengedés, az alapvető férfi udvariasság témájával. Korábban már írtam erről, de úgy gondolom, hogy ez egy kimeríthetetlen beszédtéma és kíváncsi vagyok nemcsak a hölgyek, de a férfiak véleményére is.  Életben kell-e tartani ezeket a hagyományokat a mai világban egyáltalán?

Egyik oldalról a nők egy része valószínűleg nem tartja szükségesnek, mert úgy gondolja, hogy ezzel alsóbbrendűségét ismerné el. Elég erős ő ahhoz, hogy kinyissa magának az ajtót, ki tudja fizetni a vacsoráját, a példák sora végtelen. Véleményem szerint lehet egy nő okos és önálló, ugyanakkor képes játékosan kezelni a nemi szerepeket. A másik oldalról a férfiak egy része gondolja azt, hogy a mai emancipált világban nincs már szükség a lovagiasságra. Amennyiben a nők minden szempontból egyenjogúságra vágynak értelemszerűen nem jár nekik a megkülönböztetett bánásmód (?).

Nem értek egyet a fenti érveléssel mert az egyenjogúság nem jelenthet egyformaságot. A férfi kedves gesztusként kinyitja partnerének az ajtót, felsegíti a kabátját, amit a hölgy viszonoz egy sereg gesztussal. Megigazítja a nyakkendőjét, kedvesen megérinti amikor elmegy mellette, de felesleges sorolni ezeket a látszólag szükségtelen mozdulatokat, a lényeg az, hogy jól esnek nekünk.
Amennyiben ez nem történik meg, nem a lovagiassággal van a gond hanem a kapcsolattal.

Mi van akkor, ha a két fél udvariasságról/etikettről/lovagiasságról alkotott képe más?

Más például azért, mert az egyik fél nem tartja olyan fontosnak, mint a másik. Vagy más például azért, mert az egyik fél ismeri az adott szabályt, a másik pedig nem. Tehát más szinten áll a tudásuk.

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy az általunk teljesen helyesen alkalmazott szabály, az egyéniségünkből adódó udvarias viselkedés színpadiassá válik. Csak azért, mert a másik fél, vagy a társaság valamely tagja nem ismeri az adott szabályt vagy hibásan alkalmaz egy általa valósnak vélt szabályt. Ez főleg a fiatalabb korosztály számára lehet fontos. Hiszen az etikettet nem ismerő társaságba csöppenve akár még furcsának is hat a viselkedésük.

Én vallom, hogy egy igazi hölgy “zsigerből ráérez”, ha egy udvarias férfi helyesen viselkedik vele. Csak az a baj, hogy egyre ritkább az igazi hölgy, és egyre több lány nem ismeri az etikett szabályait. Így nem jól reagál rá, nem jól jelez vissza. Ez pedig kényelmetlen szituációt okoz.

A véleményeket és a kommenteket Facebook oldalunkon várjuk.

 


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN