Netetikett, szülői felelősség

Netetikett, szülői felelősség

A technológia fejlődésével kommunikációnk gyorsabban változik mint valaha de, hogy hogyan használjuk az új eszközöket, alkalmazásokat, hogyan kommunikálunk, még mindig a hagyományos értékrendünkön alapszik. Bármilyen csatornát is választunk, sosem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy valós emberekkel kommunikálunk, valós érzelmekkel.

Alapvetően nem változtunk, társaslények vagyunk, beszélgetünk egymással, ismerkedünk, szerelembe esünk, az internet csak új utakat nyitott meg a kapcsolatteremtésre.

Meggyőződésem, hogy az emberek jók, és nem az az elsődleges céljuk, hogy megbántsanak másokat. Az új technológia annyira megkönnyíti és felgyorsítja a kommunikációt, hogy sajnos egy akaratlan, félreérthető, sértő megjegyzés is pillanatok alatt futótűzként terjed. Olyan mennyiségű információ jut el hozzánk egymásról, hogy néha megfeledkezünk a határokról, amelyeket be kellene tartani. Mi döntjük el, hogy hogyan építjük, ápoljuk a kapcsolatainkat, de mindig tartsuk szem előtt az örökérvényű értékeket: a tiszteletet, őszinteséget és a tapintatot.

Amikor megkérdezem a hallgatóimat, hogy szerintük udvariatlanabbak, modortalanabbak-e ma a fiatalok mint régen, egyöntetűen “igen” a válasz. Ebben semmi különös nincs, a történelem során bármelyik generáció hasonlóan érzett volna. Amit gyermekkorunkban megtanulunk, elsajátítunk, az lesz a norma, a viszonyítási alap. De a társadalom, a viselkedési formák változnak, új szabályok jelennek meg, régiek okafogyottá válnak.

Alapszabályok:

  • A WEBen lévő anyagnak a közizlésnek megfelelőnek kell lennie.
  • Törvénybe ütköző anyag elhelyezése tilos.
  • A WEBen elhelyezett anyagokért az oldal készítője a felelős és nem a szolgáltató.

Szülői felelősség

A mai gyerekek, fiatalok számára internet nélkül elképzelhetetlen a világ. Beleszülettek és az életük részét képezi. Mit is jelent ez a szülők szempontjából?

Elsősorban azt, hogy egész kicsi kortól a jómodor alapjaival együtt a netetikettre vonatkozó előírásokkal is meg kell ismertetni a gyerekeket. Ennek a legjobb módja az, ha példát mutatunk nekik, mert nem várhatjuk el tőlük, hogy betartsanak olyan szabályokat, amelyeken mi is rendszeresen átlépünk. Fontos kihangsúlyozni, hogy valós emberekkel kommunikálnak és, hogy a virtuális világban is be kell tartani bizonyos szabályokat:

  • ne írjanak le valótlan dolgokat és ne pletykáljanak,
  • ne tegyenek bántó és fenyegető megjegyzéseket,
  • ne hencegjenek,
  • posztjaikkal ne hozzák kellemetlen helyzetbe a barátaikat és a családjukat,
  • ne adjanak ki magukról személyes információt ismeretleneknek.