Részlet az új könyvemből

“A jó modor nem ciki” folytatása. Részlet: Az első benyomás

Miért fontos, hogy mindazt, amiről eddig beszéltünk, jól csináld? Nagyon egyszerű: jó benyomást szeretnél kelteni másokban.

Tudod, mennyi idő alatt alakul ki egy emberben az első benyomás valakiről? Alig 10 másodperc alatt! Ráadásul, ha elszúrod, sokkal több idődbe telik majd megváltoztatni a rólad alkotott képet.

Mondhatod, hogy nem érdekel mások véleménye, vagy hogy az első benyomás után megítélni valakit igazán felületes dolog, azonban tudnod kell, hogy mások számára az vagy, amit mondasz és ahogyan viselkedsz-cselekszel. Gondold csak át: valójában te is ezek után a benyomások után ítélsz. Nem ismerhetik a barátságtalan külső mögött megbújó kedves, lenyűgöző énedet, ha nem mutatod meg.

Azt már tudod, hogyan kell köszönni és bemutatkozni, azzal már nem lehet baj. Azonban az elkövetkező években vizsgázni, felvételezni fogsz, sok hozzád hasonlóan tehetséges gyerekkel együtt. A vizsgáztatók, felvételiztetők nemcsak a tudásodra kíváncsiak, hanem arra is, hogy mennyire magabiztos a fellépésed, milyen benyomást keltesz.

Természetes, hogy izgulni fogsz, az lenne furcsa, ha nem így lenne. Azonban nem szükséges, hogy ez látszódjon is rajtad. Mielőtt belépsz az ajtón, vegyél néhány mély lélegzetet, húzd ki magad, és ereszd le a vállad. Kopogj be ne túl halkan, és ne is túl erősen. Csak akkor mutatkozz be, ha már becsuktad az ajtót, és újra a bent lévők felé fordultál. Érthetően beszélj, ne motyogj, és ne feledd a szemkontaktust! Mosolyogj, így látják rajtad, hogy még stresszes helyzetben is képes vagy nyitott, nyugodt maradni.

Csak akkor ülj le, ha erre felkérnek, és soha ne a bejárattal szembeni helyre, mert az a házigazda helye. Ha van a széknek karfája, azon pihentesd a karodat, ha nincs, akkor az öledben. Bármennyire is félsz, és ilyenkor jólesne összefonni a karodat a mellkasod előtt, NE TEDD! Szigorúan tilos! Még azt hinnék rólad, hogy bezárkóztál. Mindig ügyelj arra, hogy egyenes háttal ülj.

Mi a helyzet a lábakkal? Ha lány vagy, zárd össze a térdedet, és döntsd a lábadat kissé jobbra vagy balra. Keresztbe ne tedd! Ilyen alkalmakkor ne viselj túl rövid szoknyát, mert sokkal nehezebb lesz leülni benne, és a feszengés nem kelt túl jó benyomást.

Ha fiú vagy, a lábaid kis, laza terpeszben legyenek. Keresztbe is teheted őket, párhuzamos lábszárakkal. Ilyen alkalmakra viselj hosszú szárú, fekete zoknit.

Egyáltalán nem könnyű jó első benyomást kelteni. A következőkben elárulom, mi kell hozzá.Screen Shot 2016-05-01 at 8.42.33 AM


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN