Üzleti etikett 2.rész

Üzleti etikett 2.rész

Asztali etikett

  • Nincs ültetési rend, de legyen egy elképzelésünk a vendégek ültetéséhez.
  • Figyeljünk a partnerre, akivel éppen beszélünk! A telefonunkat állítsuk néma üzemmódba.
  • Semmilyen tárgyat – telefont, tárcát, slusszkulcsot – nem tehetünk az asztalra.
  • Nem illik jegyzetekkel, mappákkal érkezni, terített asztalnál nincs helye laptopnak, iratoknak.
  • Nem kell megijednünk egy több fogásból álló étkezéshez megterített asztal látványától. A villák a tányér baloldalán, a kanál és a kés a jobboldalon helyezkednek el. Fogásonként kívülröl haladunk befelé, a tányér felett elhelyezett evőeszközök esetén a sorrend fentről lefelé halad. A szalvétát az étkezés megkezdése előtt az ölünkbe terítjük, ha az ebéd/vacsora közben elhagyjuk az asztalt, a székünkre tesszük. Az étkezés befejeztével a szalvétát lazán összegyűrve, a tányér baloldalán hagyjuk.
  • Annak érdekében, hogy ne az étel elfogyasztása kösse le a figyelmünket, ne válasszunk bonyolult fogást.
  • Nem illő sokat enni, inkább minőségit és kevesebbet.
  • Hat főig a la carte rendeljünk, nagyobb létszámnál ajánlott az előre megbeszélt menüsor. Ez utóbbi esetben a megrendelés előtt meg kell tudnunk, hogy a vendégeink nem tartanak-e valamilyen étkezési előírást.
  • A kezünket mindig tartsuk az asztalt fölött.
  • Az étkezést a házigazda zárja, de a vendég bont asztalt.
  • A széket ne toljuk vissza a helyére, mert így az asztalt könnyebben le tudják szedni.

Üzleti megbeszélés az asztalnál

  • A meghívó fél feladata, hogy kezdeményezze az üzletről való beszélgetést.
  • A csoport alacsonyabb rangú tagjai feltehetnek kérdéseket, észrevételeket tehetnek, de ne próbálják átvenni az irányító szerepet.
  • Vendéglátóként vessünk fel témákat és adjunk lehetőséget mindenkinek arra, hogy részt vegyen a beszélgetésben.
  • Az ebéd/vacsora elején 30 percig általános témákról essék szó.

Társalgás

  • Közös téma felvetése remek kiindulási alap.
  • Ha a vendégek ismerősök, vagy olyan személyek, akikkel rendszeresen találkozunk, érdeklődhetünk a legutóbbi találkozásunk óta eltelt időszak eseményeiről.
  • Ha első alkalommal találkozzunk a vendégekkel, készüljünk fel egy kis csevegésre. Ebben segít ha jól informáltak vagyunk aktuális témákban, és mutassunk érdeklődést, kérdezzünk az illető munkájáról, hobbijairól.

Elkerülendő témák

  • Vagyoni helyzetre, vallási hovatartozásra vonatkozó kérdések,
  • betegség,
  • magánélet,
  • pletyka.

Fizetés

  • A meghívó fél fizet. Nem illetlenség a számla ellenőrzése. Az étterem személyzetével ne bizalmaskodjunk, diszkréten fizessünk.

Hasznos tanácsok

  • Pontosan érkezzünk!
  • Mutatkozzunk be!
  • Ne viseljünk feltünő, drága ruhát, kiegészítőket!
  • Legfeljebb egy pohár alkoholtartalmú italt fogyasszunk!
  • Várjuk meg amíg a vendéglátó elkezd enni!