Zaklatás- Készül “A jómodor nem ciki” c. könyv bővített kiadása.

Zaklatás- Készül “A jómodor nem ciki” c. könyv bővített kiadása.

Zaklatás


A zaklatás sokféle formát ölthet, lehet szóbeli amikor csúfolnak, megbántanak vagy fenyegetnek valakit. Csoportosan is történhet, amikor pletykát, hazugságokat terjesztenek valakiről, kizárják egy csoportból, vagy megszégyenítik mások előtt.

A zaklatónak fontos, hogy legyen közönsége. De, mások miért hagyják szó nélkül, miért nem avatkoznak közbe? Ennek több oka lehet:

A zaklató legtöbbször erős, “menő” gyerek, ezért felnéznek rá.
Félnek attól, hogy ellenük fordul, ha közbelépnek.
Arra gondolnak, hogy úgysem segítene, ha rászólnának, hogy hagyja abba, ezért bűntudatuk lesz, és reménytelennek érzik a helyzetet.
Pedig hidd el, hogy nem az!

Ha látod, hogy másokat bántanak:

Szedd össze a bátorságod, és emeld fel a hangod! Sokszor ennyi elég is ahhoz, hogy abbahagyják:

“Azonnal fejezd be! Senki sem tartja viccesnek amit csinálsz.”
“Hagyd békén! Neked hogy esne, ha veled bánnának így?”

Ha téged bántanak:

Csinálj úgy, mintha nem is hallottad volna a megjegyzést, ne figyelj oda, sétálj el gyorsan! Ha szerencséd van, egyszeri alkalom volt, és nem történik meg újra.

Ne mutasd ki, hogy mérges vagy, vagy fájdalmat okoznak. A zaklatónak pont az a célja, hogy sírni lásson, nehéz ilyenkor erősnek mutatkozni, de ha ezt teszed, van esélyed, hogy megunja, és keres más célpontot.

Tudd, hogy nem a te hibád! Aki zaklat azt szeretné, hogy értéktelennek érezd magad, de nem vagy az. Sőt! Egész biztos, hogy tiszteletet és kedvességet érdemelsz.

Erősítsd az önbizalmad! Foglalkozz olyan dolgokkal, amelyek érdekelnek, találkozz olyan emberekkel, akiknek hasonló az érdeklődési köre.

Ne félj segítséget kérni felnőttektől!

Ha te bántasz másokat:

Nagyon elszomorít amikor azt hallom, hogy gyerekek bántják egymást. Ha te azok közé tartozol, akik zaklatnak másokat, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

Szereted, ha a figyelem központjában vagy?
Szeretnéd, hogy azt gondolják rólad, hogy erős vagy?
Boldogtalannak érzed magad?
Magányosnak érzed magad?
Vannak otthon problémák?
A kiabálás rendszeres, megszokott jelenség a családban?
A szüleid bántalmaznak téged?
Sokat játszol erőszakos videojátékokat?
Bizonytalannak érzed magad?
Zaklatnak az iskolában?

Ha “igen”-nel válaszoltál valamelyik fenti kérdésre, valószínűleg az megmagyarázza, hogy miért bántasz másokat. Valami hiányzik az életedből, az önbizalom, a biztonságérzet, mert a boldog, kiegyensúlyozott gyerekeknek nem jut eszükbe másoknak fájdalmat okozni. Nem okoz örömöt nekik a megalázott, szorongó társaik látványa.

Gondolkozz el azon, hogy miért viselkedsz így, és kérj segítséget egy olyan személytől, akiben megbízol.

A mai világban az internetnek köszönhetően mindig és mindenhol elérhetőek vagyunk, ez nagyon klassz dolog, de vannak hátrányai is. Amikor még én jártam iskolába, semmivel sem voltak jobbak vagy rosszabbak a gyerekek mint most, akkor is akadt olyan, aki szeretett gonoszkodni, bántani másokat. Könnyebb volt a helyzetem mert, ha bántott valaki az iskolában, délután hazamentem, becsuktam a lakásunk ajtaját, és tudtam, hogy legalább másnapig nyugton hagynak. Te ezt már nem teheted meg, az otthonod sem nyújt biztonságot a bántó szavak ellen. Persze dönthetsz úgy, hogy nem nézel rá a közösségi oldalakra, de megértem hogy ez nehezedre esik, hiszen ti már ott élitek a társasági életetek nagy részét, és nem is ez a megoldás a problémára.

Akik másokat bántanak, zaklatnak, erősnek érzik magukat attól, hogy félelmet keltenek.
Az is előfordulhat, hogy éppen őket bántalmazzák, és ezért azt hiszik, hogy ez elfogadható viselkedés. Bármi is legyen az oka, tartózkodni kell az ilyen magatartástól, és ha rád tesznek sértő megjegyzéseket, a legjobb amit tehetsz, hogy nem is reagálsz rá. Ha szerencséd van, megunja és keres mást akit piszkálhat, de ha folytatódik akkor mindenképpen szólnod kell a szüleidnek, nevelődnek, edződnek, ők majd segítenek kezelni a helyzetet.