RÓLAM


dr. Kibédi Varga Katalin – jogász, protokoll- és etikettszakértő vagyok, viselkedéskultúra témában megjelent könyvek, publikációk szerzője, számos TV- és rádióműsor állandó szakértője.

parallax background

A Külügyminisztérium Diplomáciai Protokoll Főosztályán dolgoztam diplomataként. Feladataim közé tartozott a hazánkba akkreditált külföldi képviseletekkel való napi kapcsolattartás, valamint a magas szintű látogatások megszervezése. Így az illemtani és protokoll szabályok számomra evidensek, hiszen az életem részét képezik.

Egyrészt szerencsés vagyok, mert tanultam etikettet, protokollt, másrészt így még nagyobb a kontraszt a sok udvariatlanság miatt, amit nap mint nap tapasztalok.

Rendszeresen tartok tréningeket, a tudás átadására a csoportos foglalkozás ad kiváló alkalmat, egyúttal pedig éles helyzetet is teremt, amelyben az elsajátítani kívánt tudás tesztelhető, alkalmazható. Az elméleti és a gyakorlatba is könnyen átültethető etikett és kommunikációs ismeretek használható tudást adnak a résztvevőknek. A munkám során rengetegszer bebizonyosodott, hogy az alapvető etikett- és kommunikációs szabályok ismerete milyen jelentősen befolyásolja az emberi kapcsolatokat, legyenek azok formálisak vagy informálisak.

Hiszem, hogy a viselkedés, az illem és az etikett a legkülönbözőbb területeken nyújthat segítséget az embereknek céljaik elérésében, és nagyon motivál, hogy ezt a tudást a tréning keretében a résztvevőknek átadhassam.

x-rolam-pic-01
Fotó: A Külügyminisztérium Diplomáciai Protokoll Főosztálya munkatársaként Göncz Árpád Köztársasági Elnök ázsiai útján.
x-rolam-pic-02
Fotó: Nagyköveti megbízólevél átadáson a Parlamentben.
Referenciák:

Az illemtanról és az etikettről szóló könyveim,

gyerekeknek és felnőtteknek


100 Etikettszabály,

hogy elkerüljük a kínos helyzeteket

A hatalmi viszonyokat minden helyzetben pontos koreográfiával kifejező udvari etikett kora után most mintha a viselkedési normák az emberi lélek szükségleteihez igyekeznének igazodni. Mintha a kölcsönös tisztelet és az élni és élni hagyni elv érvényesülése válna uralkodóvá a mindennapok formalizált viselkedési normáiban.
A könyvben szereplő sorvezetők segítséget nyújtanak ahhoz, hogy életünk sokszor összetett helyzeteiben (amilyenek például a gyereknevelés, a munkahelyi szituációk, társasági összejövetelek) magabiztosan és fölösleges konfliktusok nélkül mozogjunk.Gyerek illemtanról szóló könyvem,

gyerekeknek és felnőtteknek

Mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekeink olyan felnőttekké váljanak, akik magabiztosan teremtenek kapcsolatot, és helytállnak az élet bármely területén. Ennek eléréséhez az első lépcsőfok az etikett és az alapvető fontosságú értékek minel előbbi elsajátítása. Azért írtam ezt a könyvet, hogy a gyerekek összefüggő tudást szerezhessenek a jómodorról, az alkalomhoz illő öltözködéstől kezdve a figyelmességen és udvariasságon át egészen a viselkedés alapvető szabályainak megismeréséig.


Biztos vagyok benne, hogy az etikettet ismerő fiatal

■ könnyebben megtalalja helyét a társadalomban;
■ magabiztosabban mozog a különböző élethelyzetekben;
■ több értékes barátra és emberi kapcsolatra tesz szert;
■ könnyebben és határozottabban tud majd beszélni emberek előtt;
■ gyorsabban beilleszkedik idegen társaságba.Gyerek illemtanról szóló könyvem,

gyerekek számára

A jó modor és az udvarias viselkedés alapjait már egész kicsi korban, otthon érdemes elsajátítani. A gyermekek rendkívül fogékonyak, könnyen tanulnak, és higgyék el, hosszú távon megtérül, ha már tipegő kortól a helyes irányba terelgetjük őket. Ha szép fokozatosan, korán megtanítjuk az alapokat, gyermekünk hatalmas előnnyel indul majd a felnőtté válás útján!

A könyv első része lényegre törő, hasznos tanácsokkal segít a szülőknek abban, hogy a jó modor alapjait már kicsi korban átadják gyermeküknek. A második rész a gyerekeknek szól, képekkel illusztrálva, mesekönyvszerűen tanítja őket az illendő viselkedésre.

Őszintén remélem, hogy könyvem segítséget nyújt a kedves szülőknek, és az itt olvasott tanácsokkal, mesével gazdagodva, az otthoni példára alapozva kiegyensúlyozott, vidám, jó modorú gyerkőcöket nevelnek majd!Illemtanról szóló könyvem,

mindenkinek

Felgyorsult világunkban, ahol annyi helyen és annyi embernek kell megfelelnünk, sokszor igazi kihívást jelenthet udvariasan viselkedni. Ma már ugyan lazábban kezeljük az öltözködésre, kommunikációra és a vendéglátásra vonatkozó előírásokat, mint más korokban,de informális hozzáállásunk nem jelentheti azt, hogy gorombán vagy udvariatlanul viselkedünk.
Semmivel sem nehezebb udvariasnak lenni egy farmernadrágban, mint egy szmokingban. Az etikett nem kőbe vésett szabályok sokasága, amelyek előírják, hogyan kell viselkedni. Sokkal inkább jelentenek útmutatást, és segítenek eligazodni az emberi kapcsolatok szövevényes rendszerében.