A hiszti kezelése 1. rész

A hiszti kezelése 1. rész

Ezek a hisztirohamok 18−24 hónapos kor között a legrosszabbak, azután ritkábban fordulnak elő, majd három és fél éves kor körül újra előjönnek. Először is, gondoljuk át, miért hisztiznek a gyerekek:

Fejletlen beszédkészség: Képzeljük csak el, milyen frusztráló lehet, hogy nem képesek megfelelően kifejezni magukat! Beszéd helyett kénytelenek olyan non-verbális eszközökhöz folyamadni, mint a toporzékolás, harapás, ütés.

Rossz példát lát otthon: Ha gyakoriak a családban a veszekedések, hangos szóváltások, ne csodálkozzunk, ha gyermekünk leutánozza a viselkedésünket.

Túl sok impulzus éri és/vagy nem tölt elég időt a szabadban: A gyerekeknek jóval alacsonyabb az ingerküszöbük, mint a felnőtteknek, így nem csoda, ha összezavarodnak, megijednek, amikor rengeteg ismeretlen helyzettel, tárggyal, emberrel találkoznak például egy hosszabb utazás vagy egy nagy családi vendégeskedés során. Az pedig valószínűleg egyetlen szülőnek sem újdonság, hogy a gyerekeknek nagy a mozgásigényük, ezért szükségük van arra, hogy naponta kétszer kiszaladgálják magukat a szabadban. Ha erre nincs mód, például a rossz idő miatt, pótoljuk olyan beltéri programokkal, melyek lehetőséget biztosítanak az önfeledt mozgásra.

Fáradtság, éhség, koffeintartalmú italok: A gyerekek könnyen kezelhetetlenné válnak, ha kialvatlanok vagy éhesek (az alacsony vércukorszint miatt), ezért mindig érdemes magunknál tartani egy kis nassolnivalót. A fáradtság elkerülése érdekében igyekezzünk betartani a gyermek megszokott napirendjét, biztosítsunk a pihenéshez megfelelő környezetet és elegendő időt. Kerüljük a koffeintartalmú italokat (pl. kóla, jeges tea), főleg délután, mert nagyon „felpörgeti” a gyerekeket, és hiába fáradtak, nem tudnak pihenni – ugyanúgy, mint bármelyik felnőtt, aki lefekvés előtt például sok kávét ivott.

Ha sokáig nem foglalkozunk velük: Senki sem várhatja el tőlünk, hogy folyamatosan a gyerekkel foglalkozzunk, de jelentősen csökkenthetjük a hiszti esélyét, ha nem hagyjuk sokáig magára.

Változások a napi rutinban: Főleg a visszahúzódó, érzékenyebb gyerekek viselik nehezen, ha változás áll be a megszokott napi menetrendben. Segíthetünk a gyermeknek, ha előző este megbeszéljük a másnapi programot, megemlítve az esetleges változásokat.