Báli etikett 1. rész

Készülődés

Sajnos felgyorsult világunkban a készülődésre nem jut sok idő, és a bálok szerepe is megváltozott. Egykor az előkelő családok eladósorba került lányai reménykedtek a megfelelő parti megtalálásában a bálokon, ma inkább üzleti, társasági eseménynek számítanak. Régen hosszas készülődés előzte meg a bálokat, kifogástalan modor és tánctudás nélkül nem lehetett résztvenni. Ezek elsajátításában a családi nevelés mellett fontos szerepet játszottak az illem és tánciskolák.

Ma is hasznosnak tartom, hogy mielőtt bálba mennénk vegyünk egy pár táncleckét, gyakoroljuk a keringőt és a palotást. Szánjunk időt a ruhánk kiválasztására, ma a kölcsönzőkben igazán nagy a választék, könnyen találunk az ízlésünknek, alakunknak megfelelő kisestélyit, szmokingot.

Története

A bál egy nagyon fontos európai hagyomány és bálba járni nem sznobizmus. Sokan sajnos összekeverik ezeket a dolgokat és nem is csoda, hiszen hosszú ideig nem báloztunk. Nyugat-Európában eddig és most is rengeteg bál van és volt, hiszen egy bál kíváló alkalom arra, hogy ünnepeljük a szakmánkat, a hivatásunkat.

A báli, illetve farsangi szezon hagyományosan vízkereszttől, vagyis január 6-tól hamvazószerdáig, azaz a húsvétot megelőző 40. napig tart, bár manapság ez olykor kitolódik.

Az igazi fellendülés XIV. Lajos Franciaországában indult meg, a bálozás divatja nem sokkal később Pesten és Budán is elterjedt, bár ezek többnyire zártkörű, egy-egy bizonyos társadalmi rétegnek, esetleg szakma képviselőinek szóló események voltak. Ma a bálozás divatja újra virágkorát éli. Az ilyen típusú elegáns rendezvények általában zártkörűek, és legtöbbször valamilyen vállalati eseményhez, esetleg szakmához (pl. újságírók, jogászok bálja, medikus bál) köthetők.

Érdemes kiemelni a tekintélyes múltra visszatekintő Budapesti Operabált, amely az egyik legnagyobb presztízsű társasági esemény hazánkban. Magyarországon operabált először 1886-ban rendeztek. Mai formájában 1996 óta, évente rendezik meg a Budapesti Operabált.

A mai bálok követik a hagyományokat, a szabályok valamennyire lazultak, de bizonyos dolgokat kötelező betartani.

Érkezés

Nem bulizni indulunk. A bálokra pontosan illik érkezni. Érdemes ügyelni a gépkocsiból való kiszállásra, ahol a férfi az autót hátulról megkerülve segítse ki a hölgyet. A bejáratnál a férfi lépjen be először, mutassa be a jegyeket, a ruhatárnál segítsen partnerének a kabát levételénél. A bejáratnál a férfi lépjen be először, mutassa be a jegyeket, a ruhatárnál segítsen partnerének a kabát levételénél. A hölgyek váltócipőit illik megfelelő textiltáskában szállítani, és a ruhatár helyett a mosdóban átvenni. Az asztalhoz érkezésnél a férfi mutatkozik be és mutatja be a partnerét (de ezután bármikor ismeretlennel találkoznak, a partnerének mutatja be az idegen férfit.) A bemutatkozáskor vagy üdvözléskor nem kell kezet fogni. Asztal fölött nem illik, körbemenni meg bonyolult. Ha netán mégis valaki ezt teszi míg mi ott ülünk, férfiként felállunk a kézfogáshoz, hölgyként pedig felnyújtjuk a kezünket vagy – ami még jobb – szemkontaktus és laza fejbólintás! Beszélgetni a szomszédunkkal lehet, és ha nem túl nagy az asztal, akkor keresztben is lehet, de nem illik kiabálni, emelt hangon beszélni. Érdemes otthon gyakorolni, nem könnyű nagyestélyiben a mozgás, de még kisestélyiben is nehézséget okoz elegánsan kiszállni az autóból.

Az ültetés attól függ, hogy milyen asztalok vannak, milyen formában feltéve. Mindenképpen a jobb oldal a főhely, tehát a férfi jobbján van a párja.

Betartandó szabályok:

  • Mielőtt bálba mennénk vegyünk egy pár táncleckét!
  •  Szánjunk időt a ruhánk kiválasztására!
  • Pontosan illik érkezni.
  • A bejáratnál a férfi lépjen be először, mutassa be a jegyeket, a ruhatárnál segítsen partnerének a kabát levételénél!
  • A hölgyek váltócipőit illik megfelelő textiltáskában szállítani, és a ruhatár helyett a mosdóban átvenni.


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN