Erzsébet királynő elnézőbb

Erzsébet királynő elnézőbb

Az Rtl klub műsorában arról beszélgettünk, hogy miért elnézőbb Erzsébet királynő Henrik herceggel szemben, mint Vilmos herceggel. Számos oka van annak, hogy a királynő az elmúlt években már lazábban kezel bizonyos helyzeteket, de Henrik herceg esetében arról van szó, hogy a trónöröklési rendben őt még megelőzi az édesapja, a bátyja valamint Vilmos herceg gyermekei.

A hagyománynak rendkívül fontos szerepe van, életben tartja a monarchiát, mégis a fiatal herceg tervezett házasságkötése Meghan Markle elvált, amerikai színésznővel is újabb bizonyítéka annak, hogy a királynő hajlandó engedményeket tenni unokája érdekében. Karácsonykor engedélyezte, hogy a herceggel együtt Meghan is részt vegyen a család háromnapos ünneplésén, erre korábban nem volt példa, kizárólag a család tagjai utazhattak Sandringhamba.

Jelentős változásoknak lehetünk tanúi, évtizedekkel ezelőtt a fiatalok házasságkötése elképzelhetetlen lett volna. Erzsébet édesapja is azért került a trónra, mert bátyja, VIII. Eduárd lemondott arról, helyette szerelmét az elvált, amerikai Wallis Simpsont választotta. Később Erzsébet nem engedélyezte, hogy húga Margit hercegnő egybekeljen választottjával, egy elvált férfival. 2002 óta ez nem jelent többé problémát, az anglikán egyház engedélyezi elvált személyek templomi esküvőjét.

Változás történt abban is, hogy eddig az uralkodó beleegyezése kellett a családtagok házasságkötéséhez, 2013-ban módosították a törvényt, azóta csak a trónöröklési rend első hat személye esetén kötelező az uralkodó beleegyezése.

Ami a vallási hovatartozást illeti, ezen a téren is enyhítettek a szigorú előírásokon. Mivel a mindenkori brit uralkodó az anglikán egyház feje is egyben, római katolikussal kötött házassága esetén nem tarthatott igényt a trónra. 2015 óta már nem kell lemondania a trónról ilyen helyzetben, de amennyiben úgy döntenek, hogy nem az anglikán egyház szellemében nevelik gyermekeit, ezzel kizárják őket a leendő uralkodók köréből.