Etikett szabályok hamvasztásos temetés esetén

Etikett szabályok hamvasztásos temetés esetén

Temetkezési kultúránk átalakulóban van, különböző okok miatt évek óta nő a hamvasztások száma. Ilyenkor a temetés és megemlékezés etikett szabályai kicsit eltérnek a hagyományos temetés esetén betartandó illemszabályoktól.

Megemlékezés

Hamvasztás esetén gyakran búcsúztató ceremóniát tartanak, hiszen a végső búcsú elengedhetetlen része a gyász feldolgozásának. A ceremónia elnevezése, menete különböző lehet a kulturális és családi hagyományok alapján.

Fényképek, adományok

Virág, koszorú küldése volt sokáig a részvétnyilvánítás hagyományos módja, de a szokások változóban vannak. Egyre több család azzal a kéréssel fordul barátokhoz, ismerősökhöz, hogy küldjenek képeket az elhunytról, amelyeket a megemlékezés alatt kiállítanak. Mások a család számára fontos jótékonysági szervezet részére kérnek adományokat virágok, koszorúk helyett.

Megemlékezés az elhunytról

A család dönthet úgy, hogy a hamvasztás előtt az elhunyt megtekinthető, de gyakoribb szokás a ceremónia alatt videó vetítése, amelyben felelevenítik szeretett hozzátartozójuk életének emlékezetes pillanatait. Osszuk meg a jelenlévőkkel az elhunyttal kapcsolatos emlékeinket, meséljük el kedvenc történetünket, ezekkel a gesztusokkal enyhíthetünk a veszteség okozta fájdalmon.

A hamvasztásos temetés formái

Különbség lehet a búcsúztató szertartásban és a hamvakat tartalmazó urna vagy hamvak elhelyezésében.

Hamvasztás előtti búcsúztató szertartás

Ennél a formánál hagyományos koporsós búcsúszertartás történik és a hamvasztásra csak a ceremónia után kerül sor. Az urna végső helyre történő elhelyezésekor csak egy szűkebb körű megemlékezés történik.

Hamvasztás utáni urna ravatalozás

Az elhunytat elhamvasztják és a temetéskor az urna kerül felravatalozásra. A búcsúszertartás és az urnás temetés egyidőben történik. A búcsúztató után az urna a végső helyére kerül.

Az urna falban való elhelyezése

Az urna a temetőben a colombarium fülkékben kerül elhelyezésre.

Az urna a sírhelyben való eltemtése

Ilyenkor az urnát speciális sírhelyben helyezik el, a koporsós temetéshez hasonlóan.

A hamvak szórása

A hamvakat temetői szóróparcellában vagy templomi osszáriumban is elszórhatják, ezenkívül egyedi engedélyezéssel, lehetőség van a hamvak speciális helyen való eltemetésére vagy elszórására.