Ízelítő a sorozat új kötetéből

Ízelítő a sorozat új kötetéből

Poharak

Minden italféléhez külön poharat teszünk a tányér fölé. A sorrend középről indul jobbra, nagyság szerint csökkenő sorrendben
– a vizespohárral kezdve majd a pezsgőspohár, a vörös és fehér- boros poharak, és a legkisebb (pálinkás) pohár.
A poharat három vagy négy ujjal fogjuk meg, hosszú szárú pohár esetén csak a szárát. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: egyesek szerint a kehely három ujjal való megtámasztása is elfogadott.

Virágdísz

Olyan virággal díszítsük az asztalt, amelyiknek nincs erős illata, nem hullik, és olyan magas legyen, hogy ne zavarja a beszélgetést.

Kínálási egyszeregy

Diszkréten figyeljük meg, hogy hol tartanak a vendégeink az étkezésben, mielőtt kínálnánk őket, illetve mielőtt leszednénk a terítéket. Ne éreztessük azt, hogy türelmetlenek vagyunk, és bárkit is siettetni akarnánk. Ne kezdjük el leszedni az asztalt, amíg nem fejezte be mindenki az étkezést. Ügyeljünk arra, hogy mindig a vendég bal oldaláról kínáljunk, majd a jobb oldaláról szedjük le a terítéket. Udvariatlanság átnyúlni az asztal felett, így soha ne tegyük ezt!

Mit szabad és mit nem?

Néhány illemszabály az asztal körül

El kell fogadni, ha valaki vallási vagy egészségügyi okokra hivatkozva elzárkózik valamelyik ital vagy étel fogyasztásától.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy illik-e dicsérni az ételt, illetve hogy erre melyik a legalkalmasabb időpont. Álláspontom szerint erre a gesztusra nincs szükség, hiszen egyrészt nem lehet számunkra kétséges az étel minősége, másrészt nem lehetünk biztosak abban, hogy a háziasszony főzte. Természetesen a vendéglátásért dicséret jár neki.

Nem kell üresen hagyni a tányért: ha valami nem ízlik, ne erőltessük.
 Ne tukmáljuk senkire se az ételt!
 Ne használjunk fogpiszkálót!
 Ha közös tálból szedünk ne válogassuk ki a legjobb falatokat!
 Ne szürcsöljük a levest, ne csámcsogjunk!

Jacqueline Dunckel, szakíró szavaival élve: „A kisujj eltartása
pohár vagy evőeszköz fogása közben: a jó modor paródiája:”

Étellel a szánkban beszélni, kést a szánkhoz érinteni szigorúan TILOS!