Kommunikáció, a másik érzékelésének tíz alapelve

Kommunikáció, a másik érzékelésének tíz alapelve

Figyelni valakire nem azt jelenti, hogy csak halljuk, amit mond, hanem azt is, hogy fókuszálunk a beszélőre, érzékeljük a verbális, valamint a nonverbális üzeneteket, és jó megfigyelőként azt is „meghalljuk”, amit mások nem mondanak ki.

1. Hallgatás – „Ha többet kellene beszélnünk, mint hallgatnunk, két nyelvünk lenne és egy fülünk” – mondta Mark Twain. Ez a szállóigévé vált mondás is megerősíti azt az alapszabályt, miszerint ne beszéljünk, hanem figyeljünk a másikra, valamint hogy ne szóljunk közbe, és semmi esetre se akarjuk befejezni beszélgetőpartnerünk helyett a mondatot.

2. Felkészülés – Készítsük fel magunkat a beszélgetőpartnerünk meghallgatására! Relaxáljunk, és fókuszáljunk a beszélőre, és közben ne gondoljunk másra!

3. Támogatás – Éreztessük a beszélővel, hogy szabadon beszélhet! Bátorítsuk a folytatásra azzal, hogy egyetértően bólogatunk, és tartsuk folyamatosan a szemkontaktust.

4. Zavaró tényezők kiiktatása – Kerüljük el a zavaró tényezőket azzal, hogy arra koncentrálunk, amit mondanak. Ne kezdjünk el bámészkodni, vagy például kinézni az ablakon, ha hozzánk beszélnek.

5. Empátia – Próbáljuk meg megérteni a másik álláspontját, az ő nézőpontjából is átlátni a dolgokat.

6. Türelem – Ha beszélgetőpartnerünk szünetet tart, ne szóljunk közbe, mert egyáltalán nem biztos, hogy nincs több mondanivalója! Várjuk meg, amíg egyértelművé válik, hogy befejezte a mondandóját.

7. Pártatlanság – Mindannyian másképpen beszélünk, és máshonnét közelítjük meg a felmerülő problémákat, úgyhogy ne vonjunk le felelőtlen következtetéseket.

8. Hangszín – Ne csak azokra a szavakra figyeljünk, amelyek elhagyják a beszélő száját, hanem arra is, ahogyan mondja mindezeket. A hangszín sok mindent elárul: ha jól ismerjük a nüansznyi árnyalatokat, jobban megérthetjük, hogy a másik mit szeretne közölni.

9. Gesztusok – A szavak és a hangszín mellett a gesztikuláció is sokat elárul beszélgetőpartnerünk gondolatairól, hangulatáról, mondandójáról.

10. Testbeszéd – Annak érdekében, hogy jobban megérthessük a másikat, figyeljük meg a testbeszédét is!