A sikeres állásinterjú 1. rész

A sikeres állásinterjú 1. rész

Gyakori interjú kérdések

1, Kicsit meséljen magáról!

Ez egy nagyon egyszerűnek tűnő kérdés, ezért a legtöbben nem is készülnek fel rá, pedig döntő jelentőségű lehet.

Nem kell részletes beszámolót adni magunkról! Beszéljünk 2-3 olyan konkrét munkahelyi tapasztalatról, amelyek alkalmassá tesznek a megcélzott állásra.

2. Honnan szerzett tudomást a pozicióról?

Nincs jelentősége, hogy egy ismerőstől hallotta, vagy éppen a neten talált rá az ajánlatra. Ez egy remek alkalom arra, hogy kimutassa érdeklődését az ajánlat iránt, mesélje el, hogy mi fogta meg a hirdetésben.

3. Mit tud a cégről, a munkáltatóról?

Azt egyértelműnek tartják, hogy az álláskereső informálódott a cégről. Ezért inkább azt emeljük ki, hogy mi hogy viszonyolunk a cég célkitűzéseihez, hozzunk fel példát “nekem különösen tetszik, hogy…”

4, Miért szeretné ezt az állást?

Olyan embert keresnek, aki szenvedélyesen, őszintén érdeklődik az állás iránt. Emeljen ki néhány személyes tulajdonságot, amelyek alkalmassá teszik az adott pozícióra, például: nagyon jó kommunikációs készségek…, majd dicsérje a munkáltatót, hogy nagyra értékeli és szeretne részese lenni a munkának. Ne tünjön kétségbeesettnek, hogy például a szűkös anyagi helyzete miatt bármilyen állást elfogadna.

5, Miért alkalmazzuk Önt?

Ne jöjjünk zavarba a kérdéstől! Emeljük ki, hogy alkalmasak vagyunk rá, jó eredményekre számíthatnak, és könnyen alkalmazkodunk az új munkahelyi környezethez.

6, Melyek az erősségei?

Pontosan válaszoljunk a kérdésre és őszintén. Ne azt mondjuk amit hallani szeretnének, hanem az igazságot. Válasszunk olyat, amely hasznos lehet az állás szempontjából és hozzunk példákat a múltból.

7, Melyek a gyengeségei?

Olyan példát hozzon fel, amellyel valóban nehézsége van, de folyamatosan dolgozik azon, hogy változtasson rajta. Ne a személyiségével kapcsolatos gyengeséget említsen például:,,nehezen kezelem a konfliktusokat”, hanem olyan szakismeretet, amelyet lehet fejleszeni például: számítástechnikai ismeretek.

8, Hogy látja a helyzetét 5 év múlva?

A válasznál vegye figyelembe az alábbiakat:

A munkáltató arra kíváncsi, hogy

a, reálisak-e az elképzelései?
b, mennyire ambíciózus?
c, a pozíció mennyire segíthet a céljai elérésében?

9, Miert készül otthagyni a jelenlegi állását?

Legyen pozitív! Semmit sem nyer azzal, hogy negatív megjegyzéseket tesz az előző munkáltatójára. Helyezze a hangsúlyt arra, hogy kész új kihívások elé állni és, hogy a célzott állás jobban megfelel Önnek, mint a jelenlegi pozíciója.