Bevezető ,,A jó modor ajtókat nyit” c. könyvhöz
2017-08-29Ízelítő a sorozat új kötetéből
2017-10-04Top 10
Betartandó Szabály
Étkezés előtt
1,Helyezze a szalvétát az ölébe.
2,Kulcsot, telefont, egyéb személyes tárgyat ne pakoljon ki az asztalra.
Étkezés közben
3, Az étkezés megkezdésével várja meg amíg a többi vendéget is kiszolgálták.
4, Az evőeszközök használatánál tartsa be a “kívülről befelé” illetve a tányér felett elhelyezett evőeszközök esetén a “fentről lefelé” sorrendet.
5, Az evőeszközöket mindig a felső harmadukon fogja.
6, Ne szürcsölje a levest és ne beszéljen étkezés közben.
7, A só és a borstartót mindig együtt adja tovább.
8, A tálat mindig a jobb oldali asztalszomszédjának adja tovább.
Étkezés után
9, A kés és a villát helyezze el úgy, hogy ezzel jelezze a felszolgálónak, hogy befejezte az étkezést (egymás mellett nyeleikkel jobb felé).
10. A szalvétát enyhén összegyűrve helyezze a tányér bal oldalára.
Kenyér etikett
A kenyeret általában egy kosárban helyezik el, amelyből mindenki vehet:
Vegyük kézbe a kosarat és adjuk tovább a jobb oldali asztalszomszédunknak.
Amenyiben nem szeletelt kenyérről van szó, vágjunk le egy pár szeletet, kínáljuk meg a vendéget a bal oldalunkon, majd adjuk tovább a kosarat a jobb oldali szomszédunknak.
Soha ne érjünk kézzel a kenyérhez, mindig szalvétával fogjuk meg.
Helyezzük a kenyerünket a kenyeres tányérra, ami bal oldalon található. Törjünk le egy falatot, vajazzuk meg és bal kezünkkel tegyünk a szánkba.
Soha ne kenjük meg előre az egész szeletet, és ne harapjunk belőle.
Egyszerre ne tartsunk az egyik kezünkben kenyeret és a másikban poharat.
Mielőtt kivennénk az utolsó szelet kenyeret vagy péksüteményt a kosárból, előbb ajánljuk fel a többieknek.
Ha olivaolajat helyeztek el a mártogatáshoz, vegyünk ki belőle a tányérunkba, és ne a közös tálat használjuk.