A tolakodó szomszéd

A tolakodó szomszéd

Egy beszédes, néha tolakodó szomszéd kezelése nem egyszerű feladat. Nem szeretnénk konfrontálódni, megbántani a másikat, ezért sokszor inkább hosszasan álldogálunk a lépcsőházban, kapuban, pedig elkerülhetőek lennének az ilyen helyzetek. Ha szerencsénk van, értenek a jelzéseinkből, ellenkező esetben nyugodt, határozott hangnemben tisztáznunk kell velük, hogy milyen szomszédi viszony kialakítására törekszünk.

Határokat szabni

A szomszéd kerülése jó megoldásnak tűnhet rövid távon, de ne essünk ebbe a hibába, mert ezzel csak rontunk a helyzeten. Ahelyett, hogy indulás előtt pl. kilesnénk a folyosóra, hogy tiszta-e a levegő, szabjunk határokat. Amikor összefutunk a szomszédunkkal, ne álljunk meg, inkább mosolyogjunk és kedves hangon közöljük, hogy rettenetesen sietünk és sajnos nincs időnk beszélgetni. Ha többször így járunk el, talán észreveszi magát, és a jövőben nem kezd bele hosszas monológba. Amennyiben nem szeretnénk teljes mértékben elzárkózni, javasolhatunk egy másik időpontot amikor ráérünk, és lesz időnk egy kis beszélgetésre.

Konfrontáció

Mérlegeljük a helyzetünket. Amennyiben csak átmenetileg béreljük a lakást vagy épp az eladást tervezzük, elegendő lehet, hogy határokat szabunk. Találkozásnál közöljük, hogy sajnos nincs időnk csevegni, és ne kezdjük el elemezni a szomszéd általunk sérelmezett viselkedését. A helyzet komplikáltabb, ha mindeketten hosszú távra rendezkedtünk be, ilyenkor szerencsésebb megoldás a konfrontáció, mielőtt elmérgesedne a viszony közöttünk.

Legyünk határozottak és őszintén mondjuk el, hogy mi a problémánk.

,,Ön igazán kedves, barátságos, amit nagyra értékelek és szívből remélem, hogy nem bántom meg, de nem vagyok egy szociális típus.”

,,Sajnos mostanában rettenetesen sűrű az életem, és bármennyire is élvezem a reggeli beszélgetéseinket, mindig elkések a munkából.”

Ha udvariasan közelítünk a szomszédhoz, nyíltan beszélgetünk a problémánkról, minden esély adott lesz ahhoz, hogy egy számunkra kedvező viszony alakuljon ki közöttünk.