Báli etikett 2. rész

Ismerkedés

Bármely asztalhoz érve (legyen az sajátunk, vagy később a felkérni kívánt hölgyé) illik bemutatkozni. Ha házaspár érkezik az asztalhoz, a férfi mutatkozik be és mutatja be a partnerét. Egy bál remek alkalom a kapcsolatépítésre. Legyünk udvariasak, ne zavarjunk senkit vacsora vagy társalgás közben, és ne tartsuk fel hosszasan. Legyen kéznél a névjegyünk. Ma már egyre kevesebb a tabu téma, de mindenképpen kerüljük az egészségi állapotra, vagyoni helyzetre, vallási hovatartozásra, politikai meggyőződésre vonatkozó kérdéseket.

A bál lényege a tánc, itt van egy pár betartandó szabály.

Az uraknak illik az asztaluknál ülő valamennyi hölgyet felkérni. Ha egy hölgy visszautasít egy táncot, arra a táncra már nem mondhat igent másnak. A táncparketten a párok kizárólag egymásra figyeljenek, a férfiaknak illik bókolni, szórakoztatni a hölgyeket, akik ezt a gesztust egy mosollyal viszonozzák. Lekérés nincs. Legfeljebb két táncot táncoljunk és miután a hölgy jelezte, hogy elfáradt, partnere kisérje vissza az asztalukhoz. Másik asztalnál ülő hölgyet is fel lehet kérni, de előtte el kell őt kérni a kisérőjétől. A táncparkettra italt, ételt vinni szigorúan tilos!

Fotózás

Engedély nélkül ne fényképezzünk le senkit: lépjünk oda hozzá, dicsérjük meg például a ruháját, és kérdezzünk rá a fotózásra.

Viselkedés

Visszatetsző a modoros, eröltetett beszéd, viselkedés. Itt megjegyezném, hogy sokszor látok elegáns báli társaságról készült fotókat, amelyeken a hölgyek keresztbe tett lábbal ülnek. Szigorúan tilos! Hölgyeim, figyeljünk arra, hogy térdeinket szorosan összezárva, lábszárakat balra vagy jobbra döntve üljünk. A lábfejek bokánál való összekulcsolása megengedett. Férfiaknak a legszerencsésebb ha laza, kis terpeszben tartják a lábaikat. Urak számára helyénvaló a bókolás, a hölgyek pedig fogadják és köszönjék meg a kedves gesztust, felesleges szabadkozni. Viselkedésünk legyen fesztelen, könnyed. A bálon a borok, a finom ételek fontos szerepet töltenek be, az este szóljon a kóstolásról, jókedvről, táncról és természetesen a mértéktartásról. Amint korábban említettem a bál nem „buli”. Az elegancia tükröződjék nem csak a megjelenésünkben, hanem a viselkedésünkben is. Nem illik hangoskodni, feltűnősködni. Amennyiben úgy érzi, hogy hiányosságai vannak az étkezésre, társalgásra vonatkozó illemszabályok terén, olvassa el az erről szóló bejegyzéseket itt a blog alatt. Nincs szükség többre, a szabályok már nem annyira szigorúak mint régen, nem lesz beszédtéma hónapokig, ha valaki “hibát” vét. Az a fontos, hogy érezzük jól magunkat és ne görcsöljük végig az estét.

Betartandó szabályok:

  • Ha házaspár érkezik az asztalhoz, a férfi mutatkozik be és mutatja be a partnerét.
  • Kerüljük az egészségi állapotra, vagyoni helyzetre, vallási hovatartozásra, politikai meggyőződésre vonatkozó kérdéseket.

  • Ha egy hölgy visszautasít egy táncot, arra a táncra már nem mondhat igent másnak.
  • Másik asztalnál ülő hölgyet is fel lehet kérni, de előtte el kell őt kérni a kisérőjétől.

  • A táncparkettra italt, ételt vinni szigorúan tilos!

  • Engedély nélkül ne fényképezzünk le senkit: lépjünk oda hozzá, dicsérjük meg például a ruháját, és kérdezzünk rá a fotózásra.

  • Nem illik hangoskodni, feltűnősködni.


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN