Egy kis kedvesség

EGY KIS KEDVESSÉG

Az első benyomás alapján sajnos hajlamosak vagyunk sokszor elhamarkodottan megítélni valakit, esetleg még rosszat is feltételezünk róla. Tovább megyünk és a negatív gondolatainkat még megosztjuk a barátainkkal is, vagyis elkezdünk pletykálni. Mielőtt elindítanánk ezt a rosszindulatú gondolatsort álljunk meg egy percre, van választási lehetőségünk. Nem éreznénk magunkat jobban, ha valami kedves gondolatunk lenne inkább?

Ehhez a témához kapcsolódik, amikor tetteinkkel, szavainkkal megbántunk valakit. Sokszor nem is szándékosan. Biztos előfordult már veled is, hogy meglepődtél amikor hallottad a saját szavaidat, de már késő volt visszavonni.

Tetszik a barátnőd új ruhája, szeretnéd megdicsérni:

“Szia Anna! De jó színe van a ruhádnak és nem is kövérít!”

Tudod, hogy a barátnődnek súlyproblémái vannak, ezért azt gondoltad, hogy ezzel a megjegyzéssel jót teszel neki. A szándék meg volt, csak rosszul választottad meg a szavaidat.

“Szia Anna! De menő a ruhád! Nagyon jól áll és a színe is szuper.” Sokkal jobban esett volna neki, ha így fogalmazod meg a dicséretet.

Ugye ismerősen hangzik?

“Mindig elfelejted lekapcsolni a villanyt, hányszor mondjam?”

“Soha nem szólsz előre amikor kölcsönveszed a ruhámat, nagyon bosszantó.”

Biztos te is gyakran elköveted ezt a hibát és neked is mondanak ilyeneket. Bizony senkinek sem esik jól. Meg lehet fogalmazni úgy is a sérelmeinket, hogy ne bántsunk meg közben senkit. Így már egész más nem?

“Tudom, hogy este már fáradt vagy, de légy szíves kapcsold le a villanyt a fürdőben lefekvés előtt.”

“Nagyon szívesen kölcsönadok bármit, csak légy szíves szólj előtte , OK?”
Sokszor követünk el hibákat, mert emberek vagyunk és nem vagyunk tökéletesek. Nem baj, mert ebből tanulunk és mindig van mód bocsánatot kérni, ha megbántottunk valakit.

Betartandó szabály:

  • Az a fontos, hogy lássuk be a hibáinkat, kérjünk bocsánatot és ha a megbántott fél ezt nem is fogadja el, ne érezzük még rosszabbul magunkat, hiszen mi megtettünk minden tőlünk telhetőt.

Screen Shot 2015-12-10 at 11.02.05 AM


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN