Esküvői etikett – 2. rész

14

A folytatásban nézzük meg kicsit részletesebben, hogy mire kell koncentrálnunk az esküvői előkészületek terén:

Egy évvel az esküvő előtt bejelentjük az eljegyzést.

Kitűzzük az esküvő dátumát, eldöntjük, hogy hol tartjuk. A legfontosabb, hogy meghatározzuk a költségkeretünket és megbeszéljük a családdal, hogy ki mennyit tud vállalni a költségekből. Elkezdjük összeírni a vendéglistát. Beszélünk a lelkészünkkel és az anyakönyvvezetővel.  Elkezdünk keresni fotóst, virágboltot, zenészeket, több árajánlatot is kérünk. A torta nem elég, hogy mutatós legyen, de finomnak is kell lennie ezért nyugodtan kóstoljunk meg több félét. Döntsük el, hogy hová megyünk nászútra.

6-9 hónappal az esküvő előtt válasszuk ki nemcsak a mi ruhánkat, de a koszorúslányokét is.

Amennyiben kiválasztottuk a helyszínt, fotóst, virágkötőt, cukrászdát, együttest foglaljuk le, fizessük ki az előleget. Finomítsunk a vendéglistán, döntsük el, hogy szeretnénk-e, hogy gyerekek is jöjjenek vagy sem. Amennyiben igen kereshetünk nekik egy animátort, aki lefoglalja őket, feladatot is kaphatnak pl. kis kosárkákból virágszirmot szórhatnak. Ne érezzük magunkat rosszul ha úgy gondoljuk, hogy nem szeretnénk egy sereg gyereket az esküvőnkön, ez a mi napunk és a meghívottaknak tiszteletben kell tartani a döntésünket.

3-6 hónappal az esküvő előtt vegyük meg a gyűrűket.

Kisebb változtatásokat tehetünk  ha új ötleteink lennének. Lássunk hozzá a nászút megszervezéséhez.

1-3 hónappal az esküvő előtt járjuk végig a fogadás, vacsora helyszínét.

Találjuk ki, hogy milyen legyen a virágdíszítés és egyéb dekoráció. Végezzék el az utolsó igazításokat a ruhákon. Rendeljük meg a tortát. Kérjünk időpontot a szépségszalonba. Véglegesítsük az ültetési rendet. A meghívókat i.

6-8 héttel az esküvő előtt küldjük ki a meghívókat.

A meghívónak tükröznie kell az esküvő hangulatát, mennyire lesz pl. formális, hogy a vendégeknek legyen idejük eldönteni, hogy milyen ruhát vegyenek fel. Tartalmaznia kell az alapvető információkat ki a meghívó fél, kinek lesz az esküvője, helyszín, időpont, r.s.v.p. időpontját. Amennyiben gyerekeket is szívesen látunk, tüntessük fel, hogy x.y. és családja. A meghívón ajándékról ne tegyünk említést még olyan formában sem, hogy nem kérünk ajándékot. Küldjünk meghívót közel hozzátartozóknak, barátoknak még akkor is ha biztosan tudjuk, hogy egyéb elfoglaltság miatt nem tudnak résztvenni. Jól esik majd nekik és eltehetik emlékbe.

A köszönőkártyák

Sokan tévesen azt gondolják, hogy az esküvőtől számítva 1 év áll rendelkezésünkre arra, hogy  ajándékot küldjünk az ifjú házasoknak. A meghívó kézhezvételétől már küldhetjük is az ajándékokat és ez nagy mértékben megkönnyíti a házasulandók életét.

« Előző rész


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN