Étkezési kultúra 2.

 Betartandó szabályok:

Terítés:

Tányérok

  • Sosem nyúlunk hozzá, a pincér szedi le.
  • Kivétel: amikor levescsészében szolgálják fel a levest. Ilyenkor a csésze a füleinél megfogható és ihatunk belőle, miután a levesbetétet már kanállal elfogyasztottuk.

Szalvéta

  • Elhelyezése sokféleképpen történhet.
  • Ölünkbe terítjük az étkezés megkezdése előtt.
  • Étkezés után nem hajtjuk össze, hanem lazán összegyűrve a tányér baloldalán hagyjuk. A szépen összehajtogatott szalvéta azt jelzi, hogy alig ettünk, nem ízlett az étel, vagyis nem koszoltuk össze.
  • Ha étkezés közben elhagyjuk az asztalt, a szalvétát a székre helyezzük.
  • Mielőtt innánk, töröljük meg a szánkat.

Evőeszközök

  • Kívülről kezdve használjuk őket az egyes fogásokhoz.
  • Előételekhez használt evőeszközök kisebbek, mint a főételhez felszolgáltak.
  • Halhoz: halvilla és halkés. A villa ágai rövidebbek, a kés széles.
  • Rákhoz: rákvilla és rákkés, a villa rövid, a kés pengéje bemélyített, hogy a rák ollójának vége letörhető legyen.
  • A vajkés a vége felé kiszélesedő.
  • Az édességekhez használt evőeszközök kisebbek, a tányér fölé helyezzük őket.
  • A jobb oldalon a kések élükkel a tányér felé fordítva, kiskés, halkés, nagykés, kanál.
  • A bal oldalon: kisvilla, halvilla, nagy villa.
  • Osztrigavilla: ferdén a tányér jobb oldalán és a tányér felett lévő eszközök között található.
  • A tányér felett elhelyezett eszközöknél a sorrend felülről lefelé halad.
  • Egy felnőttre 60 cm t kell számolni.
  • Az abrosz minden oldalon tenyérnyire lóg le.
  • A tányérokat az asztal szélétől 2 cm-re tesszük.
  • Az evőeszközök egymástól 1-2 cm-re vannak.

Poharak

  • Minden italféléhez külön poharat teszünk a tányér fölé.
  • A sorrend középről indul jobb felé.
  • Nagyság szerint növekvő sorrendben, a vizespohárral kezdve.
  • A poharat 3-4 ujjal fogjuk meg, hosszúszárú pohár esetén csak a szárát fogjuk. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, egyesek szerint a kehely háromujjal való megtámasztása is elfogadott.

Virágdísz:

  • Ne lógjon a tálba.
  • Ne legyen erős illata.
  • Ne hulljon.
  • Olyan magas legyen, hogy ne zavarja a beszélgetést.

A teljesség igénye nélkül még néhány illemszabály:

  • El kell fogadni ha valaki vallási vagy egészségügyi okokra hivatkozva elzárkózik valamelyik ital vagy étel fogyasztásától.
  • Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy illik-e dicsérni az ételt vagy sem, illetve, hogy erre melyik a legalkalmasabb időpont. Álláspontom szerint nem kell az ételt külön megdicsérni, hiszen nem lehet kétséges az étel minősége, másrészt nem lehetünk biztosak abban, hogy a háziasszony főzte így nem hozzuk őt kellemetlen helyzetbe. Természetesen dicséret jár neki a vendéglátásért.
  • Nem kell üresen hagyni a tányért, ha valami nem ízlik, ne eröltessük.
  • Másokat se “tukmáljunk”.

Bemutatkozás

  • Személyes találkozáskor, első alkalommal.
  • Telefonon.
  • Hivatalos jellegű bemutatkozáskor a nevünk mellett a munkahelyünket és a beosztásunkat is közöljük.
  • Csak keresztnévvel történő bemutatkozás kerülendő.

Szabályok

  • Nem mutatkozunk be elfogadható indok nélkül.
  • Az étteremben ha késve érkezünk, az asztalnál ülőknek már nem kell bemutatkozni.
  • Ha az utcán találkozunk egy ismerőssel és van vele valaki, a 3-ik személynek csak akkor kell bemutatkoznunk ha hosszabbra nyúlik a beszélgetés.
  • Tömegközlekedési eszközökön nem kell, csak ha olyan beszélgetés alakul ki, amelyből tartós kapcsolat lehet.

 Bemutatás

  • Három személy vesz részt
  • Két, egymásnak bemutatandó személy, valamint az a harmadik, aki mindkettőjüket ismeri.

Először kell bemutatni:

  • férfit a nőnek,
  • fiatalabbat az idősebbnek,
  • alacsonyabb rangút a magasabb rangúnak.
  • Kivétel: fiatal lányt bemutathatunk idősebb, magasabb rangú férfinak.
  • Először mindig annak a nevét mondják, akinek a másikat bemutatják, így a bemutatott is azonnal tudja, hogy kinek mutatják be.
  • Németh úr, engedje meg, hogy bemutassam Tóth urat!
  • Utána a két bemutatott már ne mutatkozzon be egymásnak.
  • Kétoldalú tárgyaláson: a delegációvezető kötelessége, hogy bemutassa kollegáit, név és rang szerint, sokoldalú tárgyalásokon: mellőzik.
  • Már nem kell bemutatni aki az étkezés megkezdése után érkezik.
  • A bemutatott személy ne kezdeményezze a kézfogást, várja meg amíg a nő, az idősebb, a magasabb rangú nyújtja a kezét.
  • Ülő férfiak álljanak fel.
  • A nevünket érthetően mondjuk.
  • Nem illetlenség megismételtetni a nevet.
  • A bemutatást súlyos sértés elutasítani.
  • Társaságban: házigazda mutatja be vendégét a korábban érkezetteknek, amíg nincsenek sokan.

Hivatalos gyakorlatban nem kezdjünk mondatot sem szóban, sem írásban az Én vagy Mi kifejezésekkel.

A tetszik formula mindenképpen kerülendő. (Hogy tetszik lenni?)shutterstock_124991405


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN