Étkezési szabályok, csak lazán és nyugodtan! 1.rész

Étkezési szabályok, csak lazán és nyugodtan! 1.rész

Az étkezési etikett egy kimeríthetetlen téma, többször írtunk is róla. Sokan szoronganak attól, hogy mások előtt kell enniük, viselkedniük, aggódnak, hogy zavarba hozzák magukat, a vendéglátójukat vagy a partnerüket.

Mint a legtöbb illemszabály, az asztali illem is logikus, egyszerű szabályokon alapszik, és ha ismerjük ezeket, magabiztosan ülhetünk le az asztalhoz, legyen az egy informális baráti összejövetel, vagy egy protokolláris rendezvény.

Ezen szabályok ismerete segít a viselkedésben, de minden vendéglátónak elsősorban az a célja, hogy a vendégei jól érezzék magukat, és az etikett szempontjából helyes, de merev viselkedés rettentő zavaró lehet. Az erőltetett formalitás ugyanolyan feltűnő, mint a durvaság, és még komikus is. Az elegáns viselkedés természetes, nem hívja fel magára a figyelmet. Egyenes háttal ülünk az asztalnál, mert a hanyag testtartás unottságot sugároz, de ez nem azt jelenti, hogy olyan látványt keltünk, mint aki karót nyelt.

Az udvariatlan szokások az asztalnál rossz látványt nyújtanak, zavarhatják a többieket, ezért figyeljünk az alábbiakra:

Ne tünjünk mohónak!
Beszéd közben az evőeszközökkel ne gesztikuláljunk!
Figyeljünk a mellettünk ülő személyre amikor beszél hozzánk, ilyenkor lassítsunk az evéssel.
A testápolással összefüggő igényeinket ne az asztalnál, hanem a mosdóban elégítsük ki.
Soha ne együnk nyitott szájjal, ne fújjuk és ne szürcsöljük a levest.

A továbbiakban az evőeszközökkel foglalkozunk részletesebben.

Nem kell megijedni attól, hogy esetleg nem a megfelelő evőeszközt használjuk, mert a helyesen megterített asztal logikus, azt a sorrendet tükrözi, amelyben majd az evőeszközöket használni kell. A tányértól a legtávolabb fekvő evőeszközzel kezdjük, és fogásonként egy evőeszközzel haladunk befelé.

Villák

Étkezési villa. A főfogásokhoz, zöldségekhez, salátához (ha nincs külön salátavilla), és halhoz használjuk (ha nincs külön halvilla).

Salátavilla. Ez a villa kisebb mint, mint az étkezési villa és az egyik hegye szélesebb, mint a többi.

Osztrigavilla. Ez a villa kisméretű és rövid a hegye.

Halvilla. Nagyobb a felülete.

Homárvilla. A nyele kanálkiképzésű, kis villaszerű hegyben végződik.

Rákvilla. Hegyes és kétágú.