Henrik herceg és Meghan Markle esküvője

Henrik herceg és Meghan Markle esküvője

Amennyiben azon szerencsés 600 ember között tudhatjuk magunkat, akik meghívást kaptak Henrik herceg és Meghan Markle közelgő esküvőjére, nem árt tisztában lennünk néhány etikett szabállyal.

Kevésbé formális eseményre számíthatunk mint Vilmos herceg és Katalin hercegné 2011-ben megtartott esküvője volt, hiszen Henrik hercegre inkább mint a nép hercegére tekintenek, nem mint leendő királyra.

Korábban írtunk arról, hogy miért elnézőbb Erzsébet királynő Henrik herceggel szemben, mint Vilmos herceggel. Számos oka van annak, hogy a királynő az elmúlt években már lazábban kezel bizonyos helyzeteket, de Henrik herceg esetében arról van szó, hogy a trónöröklési rendben őt még megelőzi az édesapja, a bátyja valamint Vilmos herceg gyermekei.

Jelentős változásoknak lehetünk tanúi, évtizedekkel ezelőtt a fiatalok házasságkötése elképzelhetetlen lett volna. Erzsébet édesapja is azért került a trónra, mert bátyja, VIII. Eduárd lemondott arról, helyette szerelmét az elvált, amerikai Wallis Simpsont választotta. Később Erzsébet nem engedélyezte, hogy húga Margit hercegnő egybekeljen választottjával, egy elvált férfival. 2002 óta ez nem jelent többé problémát, az anglikán egyház engedélyezi elvált személyek templomi esküvőjét.

Mire kell majd a meghívott vendégeknek ügyelniük:

Az öltözet

A hölgyeknek térdig érő ruhahossz a kötelező viselet és ügyelniük kell arra is, hogy olyan ruhát válasszanak, amely takarja a vállukat, dekoltázsukat. A cipő elöl legyen zárt és ne legyen túl magas a sarka. Testszínű harisnya viselete kötelző. Ami a ruha színét illeti, fehéret illetve feketét nem illik viselni, tavaszi esküvő lévén valószínűleg pasztell színekben láthatjuk majd a hölgyeket, esetleg virágmintás ruhákban. Kisméretű kézitáska javasolt, amely könnyen elfér az ölünkben. A smink és az ékszer a viselkedésünkhöz hasonlóan legyen diszkrét és visszafogott. A kalap viselete kötelező, és törekedjünk olyan kalapot választani, amelyiknek a karimája nem túl széles, illetve a kalap ne legyen túl magas, így nem zavarja majd a mögöttünk ülő vendéget.

A férfiaknak a zsakett illetve egyenruha viseletét írja elő a meghívó. A zsakett a legünnepélyesebb viselet nappali eseményekre. Az egy gombos zsakett kabát hátul hosszú, két szárnyú és lekerekített farokban végződik. A kabátot két gombsoros, fekete vagy szürke színű mellénnyel viselik. Az összeállításhoz tartozik még a szürke színűnek látszó csíkos gyapjúnadrág.

Kiegészítők:

Kalap: fekete vagy szürke cilinder.

Nyakkendő: egyszínű vagy szolid mintájú.

Ing: állógallérú ing visszahajtott kézelővel, mely mandzsettagombbal záródik.

Cipő: fekete színű oxford cipő.

Az érkezés

A vendégeknek 1-2 órával az esemény előtt javasolt megérkezniük. Kivételesen itt nem a királynő érkezik utoljára, Erzsébet királynő érkezése a mennyasszony előtt 5 perccel várható.

A vendégek figyelmét felhívják arra, hogy fényképet nem készíthetnek, még az is elképzelhető, hogy minden erre alkalmas eszközt a bejáratnál elvesznek tőlük. A fotózáson kívül a sajtó képviselőivel való kontaktus is tilos.

A királynő

A királynőt megszólítani, megérinteni nem szabad, utóbbi alól kivételnek számít, amikor ő kezdeményezi a kézfogást.

A jelenlétét azonban tudomásul kell venni az alábbi módon:

A férfiak meghajolnak előtte, a hölgyek pukedliznak. A pukedli nem egy hanyagul elvégzett gyakorlat, hanem az egész testünkre figyelni kell. A hölgyek ilyenkor a férfiakhoz hasonlóan enyhén lehajtják a fejüket, az egyik láb keresztben hátul, kizárólag a térdek hajlanak, és mindezt egyenes háttal végezzük.

Amíg a királynő a helyiségben tartózkodik, senkinek sem szabad távoznia. Az étkezéssel is meg kell várni a királynőt, és abban a percben abba kell hagyni az evést, ahogy ő letette az evőeszközöket.

Az esti rendezvényen Erzsébet királynő valószínűleg már nem vesz részt, így a 200 vendég kicsit lazíthat az etikett szabályokon.