Mi is az etikett?

Évszázadok tapasztalata és nevelése kristályosodott ki ebben az egy szóban, hogy etikett.

Ez számunkra a kulcs a szebb es jobb világba, az igényes és magára valamit is adó ember környezetébe. A viselkedés művészetének kifejlesztése ma már életfontosságú. Sokszor ezen múlik egy vállalkozás sikere, a bizalom kiépítése egy üzleti tárgyaláson, sőt még a barátságok kialakításában is fontos szerepet jatszik.

A viselkedéstan ősrégi találmány, már a királyok udvaraiban is volt etikettiskola, az apródok, a vidéki urasagok urficskái itt tanulták meg az illedelmes beszédet, a helyes viselkedést és azokat a tudományokat, amelyek fontosak voltak a mindennapi életben az érvényesüléshez. A lovagi torna mellett időt fordítottak a lélek pallérozására, az eleganciára, charmra is. Az etikett immár modern korunk követelménye, elmaradhatatlan része, ezen múlik a sikeres üzletkötes, de még a párkapcsolatok kialakításában is oroszlánrésze van.

A gyermekkorban elsajátított helyes viselkedésmód, kultúrált beszédstílus meghatározó jellegű mindenki életében. A családi ház küszöbén túl régen az iskola és más tanintézetek vették át a szép beszédre, járásra, viselkedésre, étkezési kultúrára való tanítást, nevelést. De sajnos, az elmúlt évtizedekben sehol sem ismertek fel fontosságát az illemtanorák ismételt bevezetésének az iskolákban. A szavak megválogatása, a megfontolt beszéd nem csak egykoron, de ma is hasznára és becsületére válik a fiatalnak. A szülői házban, a rokonság körében eltöltött első hét év fontos minden gyerek életében, hiszen az első lépésekkel együtt sajátítja el a beszéd tudományát, amit igénytől es környezettől függően állandóan alakít, csiszolgat. A gyerekkorban megtanult értelmes és tagolt beszéd, a szép kifejezések használata felnőttkorban mindenkinek előnyére válhat. Nagyszüleink fontosnak tartották a helyes beszédet, a viselkedést, az udvariasságot és az idősek tiszteletét.

Az utcára kilépő fiatal beszéde, mozdulatai, étkezési kultúrája és ruházkodása után itélték meg a családot, a nagyszülőket és a rokonságot. Egy etikettiskola nem új gondolat és megvalósítás, hiszen amióta a világ világ mindig szükség volt illedelmes es udvarias viselkedésre. A tapasztalat és a hagyomány azt mutatja, hogy aki nem tudott megfelelően kommunikálni és beilleszkedni egy adott környezetbe vagy társaságba kárát látta neveletlenségének, faragatlanságának.

<pre style=”text-align: right;”>Szerző: Berecz Edgár</pre>

etikett


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN