Fővárosi bíráknak tartok tréninget, gondoltam hasznos lehet mindenkinek egy kis összefoglaló.
Étkezési kultúra
Alapismeretek
Az étkezéshez mindig szertartások kapcsolódtak.
Az étkezési formák, ízlés átalakult.
Az ételek, italok összeállításában kialakult egy nemzetközileg elfogadott rend.
Az európai kultúrkörben a munkaebéd 3-4 fogás, a díszétkeztetés 5-6 fogásból áll.
Ételkínálat:
előétel: mindig a leves előtt,
leves,
meleg előétel,
sorbet,
főétel: hús, hal, körítés,
sajtok,
desszert,
gyümölcs,
kávé, tea.
Fehér húsok: szárnyasok, galamb, borjú, bárány.
Barna húsok: marha, sertés, vadhús.
Italkínálat:
aperitif: tömény vagy koktél,
előételhez száraz fehér bor,
leveshez nincs külön ital,
halhoz száraz bor,
fehér húshoz fehér bor vagy könnyű vörös,
vörös húshoz nehéz vörös,
sajtokhoz könnyű vörös,
desszerthez likőr, aszúbor, pezsgő,
kávéhoz konyak,
digestif.
Italfogyasztás:
A vendéglátó emeli a poharát egyszer, és csak ezután illik másoknak a pohárhoz nyúlni.
A bort a vendég előtt kell felbontani.
A boros poharat 3/4 ig töltjük.
Borra rátölteni szabad, sörre nem illik.
Koccintás
Csak azokkal koccintsunk, akikkel kartávolságra vagyunk.
A többiek felé elég a pohár jelképes felemelése, rájuk nézés.
Köszöntést fejezünk ki, ezért legyen a mozdulat rövid, lendületes
Minden itallal lehet koccintani.
Sose ürítsük fenékig, mert jöhet egy újabb pohárköszöntő.
Koccintani első poháremeléskor szokás.
Ételfogyasztás
Férfiak segédkezzenek a hölgyeknek a székük elhelyezésében.
Amikor egy hölgy étkezés közben elhagyja az asztalt, nem kell a férfiaknak minden esetben felállni, de szép gesztus ha egy kicsit megemelkednek a székről.
Sminket, frizurát kizárólag a mosdóban igazítunk.
Jobb éttermekben nem helyeznek el fogpiszkálót az asztalon, mindenképpen tartózkodjunk a használatuktól.
Az étkezés végén ne toljuk vissza a székünket a helyére, így a leszedő egyszerűbben az asztalhoz fér.
A kultúrált étkezés zajmentes.
A testtartás fontos, ne érintsük az asztalt, könnyedén hajoljunk az asztal fölé.
A kanalat nem illik színültig meríteni, a levest ne fújjuk, ne kavargassuk.
Evés közben a kéz, amelyikben az evőeszköz van sohasem érintheti az asztalt.
A szünetben az evőeszközöket nem a tányérra tesszük, hanem a kézfejünket a tányér mellett az asztalra helyezzük, az evőeszközöket közvetlenül a tányér felett tartva.
Karunk csak előre illetve hátra mozoghat, könyökünket zárjuk az oldalunkhoz.
Egy evőeszköz esetén pl. csak kis villa, a másik kézfejünk az asztalon nyugszik, de sosem támaszkodunk.
Mindig a felső harmadukon fogjuk az evőeszközöket.
Az ujjunk sohasem csúszhat a villa hajlatára vagy a kés vágó részére.
A fagylaltos kanalat ha szünetet tartunk a kehelybe tesszük, utána a tartóra.
Kávéskanalat csak keveréshez használunk, utána az aljra tesszük és többet már nem vesszük fel.
A villa mindig csak bal kézben lehet.
A kés sohasem érintheti a szájat.
Ha tálcáról kell szedni kanállal veszünk, villával segítünk.
Amikor befejeztük az étkezést az evőeszközöket nyelükkel jobb felé tesszük le.
Alma: kézzel vesszük ki a tálból, megháhozzuk és késsel, villával esszük (banán, barack).
Articsóka: leveleket letépjük, mártásba helyezzük, majd kézzel a szánkba tesszük.
Csiga: csigafogóval emeljük ki, kétfogú villával vesszük ki a házából.
Eper, málna: kiskanállal.
Halszálka: nyelvünkkel a villára helyezzük, majd a tányér szélére tesszük.
Nyárs: villával húzzuk le a húsdarabokat.
Kaviár: szaruból készült kanalat kínálnak hozzá.
Kenyér: törjük, bal kézzel a szánkba tesszük.
Narancs: kézzel esszük.
Rántotta: ha csak tojásból készült villával esszük, egyébként késsel, villával.
Sajttál: 3 féle sajtot illik levenni róla.
Spárga: késsel, villával.
Szufflé: ha sós villával esszük, ha édes kanállal.
Tészták: csak villával.
Kemény tojás: késsel, villával.
Kisebb madártojás: kanállal.
Lágytojás: kiskanállal pohárból.
Kézzel esszük: virsli, ha vízben főtt, száraz sütemények, pogácsa, szendvics, főtt kukorica, lángos.