Étkezési kultúra 1.

shutterstock_312384305

Fővárosi bíráknak tartok tréninget, gondoltam hasznos lehet mindenkinek egy kis összefoglaló.

Étkezési kultúra

Alapismeretek

  • Az étkezéshez mindig szertartások kapcsolódtak.
  • Az étkezési formák, ízlés átalakult.
  • Az ételek, italok összeállításában kialakult egy nemzetközileg elfogadott rend.
  • Az európai kultúrkörben a munkaebéd 3-4 fogás, a díszétkeztetés 5-6 fogásból áll.

Ételkínálat:

  • előétel: mindig a leves előtt,
  • leves,
  • meleg előétel,
  • sorbet,
  • főétel: hús, hal, körítés,
  • sajtok,
  • desszert,
  • gyümölcs,
  • kávé, tea.
  • Fehér húsok: szárnyasok, galamb, borjú, bárány.
  • Barna húsok: marha, sertés, vadhús.

Italkínálat:

  • aperitif: tömény vagy koktél,
  • előételhez  száraz fehér bor,
  • leveshez nincs külön ital,
  • halhoz száraz bor,
  • fehér húshoz fehér bor vagy könnyű vörös,
  • vörös húshoz nehéz vörös,
  • sajtokhoz könnyű vörös,
  • desszerthez likőr, aszúbor, pezsgő,
  • kávéhoz konyak,
  • digestif.

Italfogyasztás:

  • A vendéglátó emeli a poharát egyszer, és csak ezután illik másoknak a pohárhoz nyúlni.
  • A bort a vendég előtt kell felbontani.
  • A boros poharat 3/4 ig töltjük.
  • Borra rátölteni szabad, sörre nem illik.

Koccintás

  • Csak azokkal koccintsunk, akikkel kartávolságra vagyunk.
  • A többiek felé elég a pohár jelképes felemelése, rájuk nézés.
  • Köszöntést fejezünk ki, ezért legyen a mozdulat rövid, lendületes
  • Minden itallal lehet koccintani.
  • Sose ürítsük fenékig, mert jöhet egy újabb pohárköszöntő.
  • Koccintani első poháremeléskor szokás.

Ételfogyasztás

  • Férfiak segédkezzenek a hölgyeknek a székük elhelyezésében.
  • Amikor egy hölgy étkezés közben elhagyja az asztalt, nem kell a férfiaknak minden esetben felállni, de szép gesztus ha egy kicsit megemelkednek a székről.
  • Sminket, frizurát kizárólag a mosdóban igazítunk.
  • Jobb éttermekben nem helyeznek el fogpiszkálót az asztalon, mindenképpen tartózkodjunk a használatuktól.
  • Az étkezés végén ne toljuk vissza a székünket a helyére, így a leszedő egyszerűbben az asztalhoz fér.
  • A kultúrált étkezés zajmentes.
  • A testtartás fontos, ne érintsük az asztalt, könnyedén hajoljunk az asztal fölé.
  • A kanalat nem illik színültig meríteni, a levest ne fújjuk, ne kavargassuk.
  • Evés közben a kéz, amelyikben az evőeszköz van sohasem érintheti az asztalt.
  • A szünetben az evőeszközöket nem a tányérra tesszük, hanem a kézfejünket a tányér mellett az asztalra helyezzük, az evőeszközöket közvetlenül a tányér felett tartva.
  • Karunk csak előre illetve hátra mozoghat, könyökünket zárjuk az oldalunkhoz.
  • Egy evőeszköz esetén pl. csak kis villa, a másik kézfejünk az asztalon nyugszik, de sosem támaszkodunk.
  • Mindig a felső harmadukon fogjuk az evőeszközöket.
  • Az ujjunk sohasem csúszhat a villa hajlatára vagy a kés vágó részére.
  • A fagylaltos kanalat ha szünetet tartunk a kehelybe tesszük, utána a tartóra.
  • Kávéskanalat csak keveréshez használunk, utána az aljra tesszük és többet már nem vesszük fel.
  • A villa mindig csak bal kézben lehet.
  • A kés sohasem érintheti a szájat.
  • Ha tálcáról kell szedni kanállal veszünk, villával segítünk.
  • Amikor befejeztük az étkezést az evőeszközöket nyelükkel jobb felé tesszük le.
  • Alma: kézzel vesszük ki a tálból, megháhozzuk és késsel, villával esszük (banán, barack).
  • Articsóka: leveleket letépjük, mártásba helyezzük, majd kézzel a szánkba tesszük.
  • Csiga: csigafogóval emeljük ki, kétfogú villával vesszük ki a házából.
  • Eper, málna: kiskanállal.
  • Halszálka: nyelvünkkel a villára helyezzük, majd a tányér szélére tesszük.
  • Nyárs: villával húzzuk le a húsdarabokat.
  • Kaviár: szaruból készült kanalat kínálnak hozzá.
  • Kenyér: törjük, bal kézzel a szánkba tesszük.
  • Narancs: kézzel esszük.
  • Rántotta: ha csak tojásból készült villával esszük, egyébként késsel, villával.
  • Sajttál: 3 féle sajtot illik levenni róla.
  • Spárga: késsel, villával.
  • Szufflé: ha sós villával esszük, ha édes kanállal.
  • Tészták: csak villával.
  • Kemény tojás: késsel, villával.
  • Kisebb madártojás: kanállal.
  • Lágytojás: kiskanállal pohárból.
  • Kézzel esszük: virsli, ha vízben főtt, száraz sütemények, pogácsa, szendvics, főtt kukorica, lángos.


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN