Home office dress code, vagy jó lesz pizsamában?

Home office dress code, vagy jó lesz pizsamában?

Már a pandémia előtt érezhető volt, hogy lazulnak a szabályok, ami a munkahelyen elvárt öltözetet, dress code-ot illeti. Ennek a legszembetűnöbb példája, hogy ma már teljesen elfogadott, néhány ünnepélyes alkalom kivételével, hogy a férfiak nem hordanak nyakkendőt. A járványügyi helyzet most sok esetben felülírja a több évszázada kialakult társasérintkezési szabályokat és alternatív megoldásokat kínál, lásd a kézfogást helyettesítő új formalitások vagy az egész napos home office pizsamában. A vírus megjelenése számos bizonytalanságot eredményezett ezen a téren, és sokszor szabályok híján az egyén habitusán múlik, hogy milyen öltözetben ül le reggel a gépe elé.

Amikor biztosak vagyunk abban, hogy a nap folyamán nem kell bejelentkeznünk online, és a családtagjainkon kívül senki sem lát bennünket, akár dönthetünk valamilyen kényelmes otthoni viselet mellett is. Mindazonáltal, több tanulmány bizonyítja, hogy a ruházatunk hatással van a gondolkodásunkra, az érzelmeinkre és a hangulatunkra is. További bizonyított tény, hogy a reggeli rítusaink, amelyekhez hozzátartozik az is, hogy szépen felöltözünk, tartást és keretet adnak az életünknek. Ha valakinek ezek a reggeli szokások segítenek abban, hogy mentálisan felkészüljön a munkanapra, ne változtasson rajtuk. De, nem vagyunk egyformák és előfordulhat, hogy másoknak épp megkönnyebbülést hozott az, hogy nem kell reggel az öltözködéssel, sminkeléssel, borotválkozással bajlódni, örülnek a megtakarított időnek és hatékonyabban tudnak dolgozni.

Merőben más a helyzet amikor részt veszünk egy online megbeszélésen, bekapcsoljuk a kamerát, ilyenkor már tanácsos nagyobb gondot fordítani a ruházatunkra, deréktól lefelé is. Egyrészt, ezzel tiszteletet fejezünk ki a másik iránt és a járvány, home office ellenére, továbbra is a cégünket vagy a saját márkánkat képviseljük. Másrészt, az ápolt, jó megjelenésből az emberek többsége a hitelességre, megbízható tudásra asszociál. Nehéz előre látni, hogy a pandémia megszüntével hogy alakulnak majd az öltözködési szokások a munkahelyen. A karantén sokat változatott a szemléletünkön, a fogyasztási, vásárlási szokásainkon, ezért várható, hogy a munkáltatók megengedőbbek lesznek ezen a téren.