Könyök az asztalon

Könyök az asztalon

Milyen benyomást keltek, ha könyökölök az étkezőasztalon? Fontos ez egyáltalán a modern étkezési etikettben? Nos, nézzük meg, miért lehet jó dolog, ha a könyökünk az asztalon van!

Sok utalást találunk a múltból erre a témára, és arra, hogy tulajdonképpen hogyan alakult ki a ,,ne könyökölj az asztalon” szabály. Az egyik gondolatmenet szerint a középkorban keletkezett. Ebben az időszakban, különösen Angliában, az étkezőasztalok valójában bak/állványszerű építmények voltak, tehát nem túl stabilak, és nem rendelkeztek rögzített talapzattal. Az étkezőasztalt étkezés előtt egy egyszerű ruhával borították be, hogy díszesebb megjelenést kölcsönözzenek neki. A tálakat az asztal egyik oldalára (hosszában) helyezték el, a vendégek pedig az asztal másik oldalán, az asztal hosszában foglaltak helyet. Ha a vendégek bármilyen módon az asztalra támaszkodtak volna, ezzel a mozdulattal nagy eséllyel az asztal összeomlását idézték volna elő. Ez logikusnak tűnik, de vajon manapság még mindig érvényes?
Íme néhány gondolat, hogy miért nem szabad a könyököt az asztalon tartani:

Tér
Általánosságban elmondható, hogy az étkezőasztalokon, különösen a hivatalos étkezéseknél korlátozott hely van a tányérok, az evőeszközök és a poharak számára. Ebből adódik, hogy valószínűleg nem lesz elég hely a könyöknek, amíg eszünk (ismétlem, amíg eszünk!). Ha a könyökét az asztalra helyezi valaki, az azt jelenti, hogy az evőeszközökön (terítéken) kívülre kell helyeznie, emiatt potenciálisan valaki másnak a személyes terébe tolakszik. Ha a könyökünket az asztaltól távol tartjuk, akkor automatikusan közelebb kerül a testünkhöz, így elkerülhető, hogy a körülöttünk lévők terébe illetlenül behatoljunk, és egyúttal elkerülhetőek az esetleges ütközések és kisebb asztali balesetek.

Emésztés
Ha étkezés közben a könyök az asztalon van, a gerinc felső része begörnyed, a bordák és a hát alsó részének tartása sérül. Ennek következtében a gyomor összenyomódik, és ez nem tesz jót az emésztésnek.

Megjelenés
A görnyedt testtartás még soha, senkinek nem állt jól. Továbbá, az asztalon való könyöklés megakadályozhatja azt is, hogy az asztalszomszédjainkkal beszélgessünk, különösen akkor, ha előre hajolunk, és nem tudnak velünk szemkontaktust létesíteni.

Mikor tarthatjuk mégis a könyökünket az asztalon?
Nyilvánvalóan ez a helyzettől függ. Azt javaslom, hogy hivatalos étkezéskor soha ne tegyük a könyökünket az asztalra. Azonban, mint az etikett sok “szabálya” esetében, itt is vannak kivételek. Íme, miért hat pozitívan, ha a könyök az asztalon támaszkodik.

Testbeszéd és társalgás

A másik személy felé hajolás a pozitív testbeszéd nagyon fontos része, azt jelzi, hogy a személy figyel, érdeklődik és a másikra összpontosít. Különösen egy üzleti étkezésnél ez valóban nagyon fontos lehet. Ezzel a nyitott testtartással még, ha a könyökünk az asztalra is kerül, hangsúlyozzuk az érdeklődést és a koncentrációt, tehát nem feltétlenül rossz dolog.

Mindig kerülje a könyöklést az étkezőasztalon evés közben vagy az étel felszolgálása közben.