Részlet az új könyvemből

“A jó modor nem ciki” folytatása. Részlet: SMS, Facebook, Snapchat és más jópofa applikációk.

Elképzelni sem tudjuk, mit hoz még a technika fejlődése ezen a téren, de az biztos, hogy bármilyen csatornán is kommunikálunk a jövőben, kedvesnek kell lennünk.

Ma már a beszélgetéseink nagy része ezeken a csatornákon zajlik, és nincs is ezzel semmi baj, de vannak betartandó szabályok!

Ha például problémád van valakivel, azt inkább személyesen beszéld meg, chat formában sokszor félreérthetőek a dolgok, és könnyen megtörténhet, hogy békülés, egyetértés helyett még nagyobb lesz a zűrzavar.

Előfordulhat, hogy piszkálnak, kellemetlen dolgokat írnak rólad. Ne reagálj, de legfőképpen ne érezd magad ettől rosszul. A mai napig írnak bántó kommenteket az Etikett Iskola facebookoldalára, ami eleinte nagyon rosszul esett, de már nem foglalkozom vele. Inkább sajnálom ezeket az embereket, mert nekik van bajuk saját magukkal, ők a boldogtalanok. Értsd meg, hogy ha kritizálnak vagy sértegetnek, az sosem rólad szól, hanem arról, aki csinálja. Ha mégis elkeserednél, tehetetlennek éreznéd magadat, kérj segítséget, támogatást a szüleidtől, barátaidtól – tudd, hogy neked nincs mit szégyellned, és sokkal erősebb leszel, ha beszélni mersz az ügyről, és támogatókat találsz.

Group chatben felmerülhet olyan téma, ami nem tetszik. Ilyenkor nyugodtan köszönj el, és szállj ki.

Az interneten is vállald fel magadat, és ne bújj el egy álnév mögé. Az a baj az álnevekkel, hogy azok, akik mögé rejtőznek, úgy érzik, minden következmény nélkül pletykálhatnak, hazudhatnak, veszekedéseket indíthatnak. Az álnév soha nem bizalomkeltő, és másoktól is nyugodtan elvárhatod, hogy vállalják magukat és a véleményüket.

Az internetnek rengeteg előnye van, valószínűleg már el sem tudod képzelni az életet nélküle, de veszéllyel is jár. Minden, amit posztolsz, írások és fotók, örökre fent maradnak, ezért jól gondold át, mielőtt bármit is nyilvánossá teszel: nem hozod-e magadat vagy családodat kellemetlen helyzetbe. Ha olyan képet szeretnél kitenni, amelyen mások is szerepelnek, mindig kérj előtte engedélyt tőlük, és ugyanezt te is elvárhatod. Sőt, nyugodtan szólhatsz, ha valaki olyan képet tesz fel rólad, amit nem szeretnél nyilvánossá tenni.

Ma már általánosan elterjedt szokás, hogy a főiskolák, egyetemek ilyen szempontból is ellenőrzik a jelentkezőket felvételi előtt: a közösségi oldalakon megnézhetik, kik a barátaid és milyen hozzászólásaid vannak. Nem éri meg elrontani az esélyeidet!

A helyesírásra is figyelj, többször is ellenőrizd a szövegeket, mielőtt bármit is elküldenél.

Ha felnőttnek kell írnod, ügyelj az udvarias megszólítási formákra.

Ne felejtsd el, hogy akikkel ilyen formában kommunikálsz, ugyanolyan tiszteletet, bánásmódot érdemelnek, mintha személyesen beszélgetnétek.

Soha ne csináld!

Vannak helyzetek, amikor nem illik sms-t vagy egyéb írásos üzenetet küldeni:

– meghívó küldése helyett,
– amikor találkozóra hívsz valakit,
– amikor problémád van valakivel.

Screen Shot 2016-06-29 at 12.49.37 PM


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN