Részlet az új könyvemből

“A jó modor nem ciki” folytatása. Részlet: Önbizalom

Ne keseredj el, ha úgy érzed, nincs elég önbizalmad, nem vagy elég magabiztos, mert ez bárki számára megtanulható. Annyit jelent, hogy büszke vagy magadra  és miért ne lennél az? A magabiztosság biztonságérzetet nyújt, segít megbirkózni a feladatokkal. Azt is jelenti, hogy felelősséget érzel a tetteidért, és kiállsz magadért.

Döntsd el, hogy mi igazán fontos a számodra, és tanuld meg szeretni önmagad. Rajtad múlik, hogyan érzed magadat. Biztosan nem ismeretlen a helyzet, hogy például rosszul sike rült egy dolgozatod, pedig sokat készültél rá.

Választhatsz: mérges leszel a tanárra vagy magadra, de a legjobb, ha úgy állsz hozzá, hogy az adott körülmények között a legjobban teljesítettél. Az is előfordulhat, hogy valójában elsumákoltad a tanulást, és hidd el, jobban fogod érezni magad, ha ahelyett, hogy másokat hibáztatnál, képes vagy bevallani magadnak, mi történt. Legközelebb biztosan jobban sikerül, vagy többet készülsz rá. Fogadd el, hogy vannak jó és rosszabb napok, és csak te vagy felelős a boldogságodért.

Engedd el a rossz gondolatokat, és koncentrálj a jó dolgokra! Élvezd a sikereidet  ne azért, mert mások megdicsérnek, hanem mert büszke vagy magadra! Ne félj attól, ha valami nem sikerül, mindenkivel előfordul. Inkább tanulj a hibáidból, és ne azzal foglalkozz, hogy mások mit gondolnak rólad.

Elérhető célokat tűzz ki: biztos vagyok benne, hogy van valami, amiben jó vagy, és ami örömet okoz erre összpontosíts, és ezt gyakorold! A cél felé vezető úton lesznek buktatók, de ilyenkor is gondolj arra, amiben jó vagy: okos vagy, szorgalmas és kitartó, és van számos más jó tulajdonságod is. Így lesz sikerélményed és önbizalmad.

Javaslom, hogy legyen egy kis füzeted, amibe leírod azokat a dolgokat, amelyekre büszke vagy. Kisebb-nagyobb dolgokra gondolok, például hogy kérés nélkül levitted a szemetet, segítettél a testvérednek a leckeírásban, vacsora után leszedted az asztalt vagy megdicsérted a barátnőd új frizuráját. Lesznek borús napok, amikor úgy érzed, hogy semmi sem sikerül, és akkor jó lesz elővenni a füzetet, beleolvasni, és megállapítani, hogy jófej vagy.

Screen Shot 2016-05-22 at 3.32.30 PM


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN