Karácsonyi készülődés másképpen
2015-12-16Étkezési kultúra 2.
2016-01-11Fővárosi bíráknak tartok tréninget, gondoltam hasznos lehet mindenkinek egy kis összefoglaló.
Étkezési kultúra
Alapismeretek
- Az étkezéshez mindig szertartások kapcsolódtak.
- Az étkezési formák, ízlés átalakult.
- Az ételek, italok összeállításában kialakult egy nemzetközileg elfogadott rend.
- Az európai kultúrkörben a munkaebéd 3-4 fogás, a díszétkeztetés 5-6 fogásból áll.
Ételkínálat:
- előétel: mindig a leves előtt,
- leves,
- meleg előétel,
- sorbet,
- főétel: hús, hal, körítés,
- sajtok,
- desszert,
- gyümölcs,
- kávé, tea.
- Fehér húsok: szárnyasok, galamb, borjú, bárány.
- Barna húsok: marha, sertés, vadhús.
Italkínálat:
- aperitif: tömény vagy koktél,
- előételhez száraz fehér bor,
- leveshez nincs külön ital,
- halhoz száraz bor,
- fehér húshoz fehér bor vagy könnyű vörös,
- vörös húshoz nehéz vörös,
- sajtokhoz könnyű vörös,
- desszerthez likőr, aszúbor, pezsgő,
- kávéhoz konyak,
- digestif.
Italfogyasztás:
- A vendéglátó emeli a poharát egyszer, és csak ezután illik másoknak a pohárhoz nyúlni.
- A bort a vendég előtt kell felbontani.
- A boros poharat 3/4 ig töltjük.
- Borra rátölteni szabad, sörre nem illik.
Koccintás
- Csak azokkal koccintsunk, akikkel kartávolságra vagyunk.
- A többiek felé elég a pohár jelképes felemelése, rájuk nézés.
- Köszöntést fejezünk ki, ezért legyen a mozdulat rövid, lendületes
- Minden itallal lehet koccintani.
- Sose ürítsük fenékig, mert jöhet egy újabb pohárköszöntő.
- Koccintani első poháremeléskor szokás.
Ételfogyasztás
- Férfiak segédkezzenek a hölgyeknek a székük elhelyezésében.
- Amikor egy hölgy étkezés közben elhagyja az asztalt, nem kell a férfiaknak minden esetben felállni, de szép gesztus ha egy kicsit megemelkednek a székről.
- Sminket, frizurát kizárólag a mosdóban igazítunk.
- Jobb éttermekben nem helyeznek el fogpiszkálót az asztalon, mindenképpen tartózkodjunk a használatuktól.
- Az étkezés végén ne toljuk vissza a székünket a helyére, így a leszedő egyszerűbben az asztalhoz fér.
- A kultúrált étkezés zajmentes.
- A testtartás fontos, ne érintsük az asztalt, könnyedén hajoljunk az asztal fölé.
- A kanalat nem illik színültig meríteni, a levest ne fújjuk, ne kavargassuk.
- Evés közben a kéz, amelyikben az evőeszköz van sohasem érintheti az asztalt.
- A szünetben az evőeszközöket nem a tányérra tesszük, hanem a kézfejünket a tányér mellett az asztalra helyezzük, az evőeszközöket közvetlenül a tányér felett tartva.
- Karunk csak előre illetve hátra mozoghat, könyökünket zárjuk az oldalunkhoz.
- Egy evőeszköz esetén pl. csak kis villa, a másik kézfejünk az asztalon nyugszik, de sosem támaszkodunk.
- Mindig a felső harmadukon fogjuk az evőeszközöket.
- Az ujjunk sohasem csúszhat a villa hajlatára vagy a kés vágó részére.
- A fagylaltos kanalat ha szünetet tartunk a kehelybe tesszük, utána a tartóra.
- Kávéskanalat csak keveréshez használunk, utána az aljra tesszük és többet már nem vesszük fel.
- A villa mindig csak bal kézben lehet.
- A kés sohasem érintheti a szájat.
- Ha tálcáról kell szedni kanállal veszünk, villával segítünk.
- Amikor befejeztük az étkezést az evőeszközöket nyelükkel jobb felé tesszük le.
- Alma: kézzel vesszük ki a tálból, megháhozzuk és késsel, villával esszük (banán, barack).
- Articsóka: leveleket letépjük, mártásba helyezzük, majd kézzel a szánkba tesszük.
- Csiga: csigafogóval emeljük ki, kétfogú villával vesszük ki a házából.
- Eper, málna: kiskanállal.
- Halszálka: nyelvünkkel a villára helyezzük, majd a tányér szélére tesszük.
- Nyárs: villával húzzuk le a húsdarabokat.
- Kaviár: szaruból készült kanalat kínálnak hozzá.
- Kenyér: törjük, bal kézzel a szánkba tesszük.
- Narancs: kézzel esszük.
- Rántotta: ha csak tojásból készült villával esszük, egyébként késsel, villával.
- Sajttál: 3 féle sajtot illik levenni róla.
- Spárga: késsel, villával.
- Szufflé: ha sós villával esszük, ha édes kanállal.
- Tészták: csak villával.
- Kemény tojás: késsel, villával.
- Kisebb madártojás: kanállal.
- Lágytojás: kiskanállal pohárból.
- Kézzel esszük: virsli, ha vízben főtt, száraz sütemények, pogácsa, szendvics, főtt kukorica, lángos.
Etikett szabályok és jó tanácsok
A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN