A köszönésről

A köszönésből pontosan lehet következtetni az illető egyéniségére, műveltségére, ezért ne becsüljük le a köszönés és visszaköszönés jelentőségét. Minden népnek más szokásai, illetve kifejezései vannak a köszönésre, de mindig figyelnünk kell arra, hogy köszönésünk az illetőhöz és önmagunkhoz egyformán méltó legyen.

 

Betartandó szabályok:

Ki köszön előre kinek? 

A fiatalabb az idősebbnek, a férfi a nőnek, a beosztott a főnöknek. Egyetlenegy esetben köszön a nő előre: akkor ha belép valahova, vagy eltávozik valahonnan, tekintet nélkül arra, hogy kik tartózkodnak a helyiségben. Ha elhaladunk egy ismerős előtt, aki áll, szintén mi köszönünk előre, feltéve hogy az illető egyenrangú velünk vagy magasabbrangú nálunk. Ha egyenrangúval találkozunk nyugodtan köszönjünk előre. Előre köszön a férfi, ha férfiismerőse a feleségével vagy más nővel van együtt. Ilyenkor a nőnek csak abban az esetben kell viszonoznia a köszönést, ha ismerős a férfi vagy egyértelmű, hogy a köszönés neki is szólt. Ha valaki tévedésből üdvözöl bennünket, próbáljuk leplezni a meglepettségünket és kedvesen köszönjünk vissza. Ha nem ismerjük azt, aki az ismerősünknek köszön, nem kell hangosan visszaköszönni neki, elég ha felé biccentünk.

Hogyan köszönjünk?

Barátságosan és a másik szemébe nézve. A férfiak álljanak fel amikor nőt köszöntenek, idősebb urak is legalább emelkedjenek fel a székről. Nők csak akkor álljanak fel, ha idősebb hölgyet köszöntenek. (munkahelyen, kollegák között a hölgyek is álljanak fel)


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN