A férfizokni

Az öltözködésben fontosak a részletek. Hiába válogatjuk össze nagy gonddal a nyakkendőt, inget, öltönyt, ha a zokni nem megfelelő, elrontjuk az összhatást.

A “zokni” története

Már az őseink is igyekeztek megvédeni a lábukat a hidegtől, a sérülésektől, ezért állati bőröket tekertek a bokájuk köré. A mai zoknihoz hasonló alkalmatosság elődje, i. sz. 2. századból származik, egy egyiptomi sírban találtak rá. Az ókori görögök és rómaiak gyapjú- vagy pamutszalagokat tekertek a lábuk köré. Az V. században megjelenik a lábszárig érő zokni, de ez kizárólag a magas rangú egyházi személyek viselete volt. A középkorban már különböző anyagokból készültek a zoknik, melyeket a férfiak az akkori alsónadrágokhoz rögzítettek (ebből alakult ki később a harisnya).

A mai zokni alapanyaga lehet pamut, kevert anyag, a téli hónapokra gyapjú, kasmír és az alkalmi viseletre a selyemzokni. A zokni szára a konzervatív iskola szerint csak térdig érhet, de ma már általánosan elfogadott a lábszár közepéig érő zokni vagy a sportzokni is. A lényeg, hogy a ruházathoz megfelelő színt és szárhosszúságot válasszunk.

Milyen hosszúságú zoknit válasszak?

Annak ellenére, hogy az idei trend szerint a nadrágot feltűrve hordják és a kilátszó boka divatosnak számít, a választékos öltözködés alapvető szabálya:
Hosszúnadrág esetén a férfi lábszára semmilyen körülmények között nem látszódhat. Még leülve sem.

Tehát hosszúnadrághoz minden esetben vádliközépig érő zoknit, vagy térdzoknit válasszon. Ez alól nagyon kevés kivétel van, (például hajón megengedett a hosszúnadrág zokni nélküli viselése.)

Sorhoz, rövidnadrághoz pedig pont az ellenkezője a szabály.

Ugyanilyen fontos a zokni színe és mintázata. A klasszikus zokniszínek: a fekete, a sötétkék, a mélybordó, a középszürke és az erdőzöld, a barna és a drapp. A helyes szín kiválasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a zokninak a cipőhöz, mások szerint a nadrághoz kell igazodnia, én az utóbbit képviselem. A harmadik irányzat szerint egyikhez sem.

Alkalmi cipőhöz nem illik sportzoknit felvenni, még akkor sem, ha az fekete színű. Farmer nadrág viselése esetén, nem ilyen szigorúak a szabályok, de ebben az esetben is a sötét színű, vékonyabb anyagból készült zoknit ajánlom.

Szandált zoknival SOHA ne viseljünk, nevetségesen hat. Szintén nem szerencsés választás a zokni, ha sort van rajtunk, rövidebbnek tűnik így a lábunk. Ilyenkor a titikzokni a legjobb megoldás.

Remélem feleslegesen említem meg, hogy a zokni ne legyen lyukas, foltos. Nem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk váratlanul olyan helyzetbe, amikor le kell venni a cipőnket.

 


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN