Éttermi etikett

Képernyőfotó 2016-08-27 - du. 4.43.13

Megváltozott világunkban az etikett szabályainak betartása fontosabb mint valaha, sok kellemetlen helyzetet elkerülhetünk, ha ismerjük az illemszabályokat.

Betartandó szabályok:

Az étterembe való belépéskor a férfi megy előre, hogy meggyőződjön arról, hogy minden szempontból megfelelő helyre hozta a partnerét. A ruhatárban először lesegíti a hölgy kabátját, és csak azután veszi le a sajátját.

Elegáns étteremben meg kell várni, amíg a pincér az asztalunkhoz vezet, ilyenkor a sorrend a következő: pincér, nő, férfi.

A férfiak addig ne üljenek le, amíg a társaság hölgytagjai, illetve az idősebb férfiak nem foglaltak helyet. A nő választ először helyet, az étteremre jobb rálátással, nem háttal a kijáratnak. A férfi úgy ül le, hogy a nő jobbján legyen, leüléskor segítkezik  a hölgy székének elhelyezésében.

 A férfi feladata a rendelés, borkostolás és a fizetés.

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy egy bizonyos ételhez milyen ital illik, nyugodtan kérdezzük meg a pincért, hogy mit ajánl. Az étkezést a hölgy kezdi, illetve nagyobb társaságban a vendéglátó.

A férfiaknak illik felállniuk illetve legalább kissé felemelkedniük a székről, amikor a társaság egyik hölgytagja bármilyen okból elhagyja az asztalt, és akkor is, ha visszaérkezik.

A villa és a kés nyelének ellentétes iránya azt jelenti, hogy az étkezést még folytatni kívánjuk. Az evőeszközök egymás mellett, nyeleikkel jobb felé való letételével jelezzük a pincérek felé, hogy az étkezést bejeztük. Ilyenkor a szalvétánkat lazán összegyűrve a tányér bal oldalára tegyük.

Fizetési szándékunkat kevés feltűnést keltve jelezzük a pincér felé. A társaságból egy személy rendezze a számlát, ha megosztjuk a költségeket, azt az éttermen kívül rendezzük egymás között.


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN