Illatokról férfiaknak

A jól megválasztott, kellemes illat attraktívvá és magabiztossá teszi a férfit

Amennyiben kedvező benyomást szeretnénk kelteni, nem csak az öltözetünkre, a fellépésünkre kell figyelmet fordítanunk, hanem az illatunkra is. Ennek ellenére a férfiak 80 %-a nem használ napi rendszerességgel illatszert. Pedig a nők számára vonzóbb az a férfi, akit kellemes illat vesz körül. Vizsgálatok kimutatták, hogy ismerkedéskor a férfiaknak a vizuális élmény a fontos, míg a nők többségénél a férfi illata a döntő.

Az alapok

Az illatok alapanyagát különféle természetes és szintetikus nyersanyagokból vonják ki. Az illóolajok alkoholban történő feloldása biztosítja az illat tartósságát, és ez alapján 5 kategóriában készülnek illatok:

Eau Fraiche
A leginkább hígított változat, az illóolaj aránya 1-3 %, hatása kevesebb mint egy óráig tart.

Cologne (Kölni)
A parfüm legrégebbi elnevezése és általában üveges kiszerelésűek. Férfi illatoknál is használják, náluk általában könnyed, friss, gyümölcsös illatúak. 2-4% az illóolaj aránya, hatása kevesebb mint 2 óráig tart.

Eau de Toilette (EDT)
Szinte mindig spray formában kerül forgalomba, (nem összekeverendő a dezodorral). 5-15% az illóolaj aránya és az illatot nagyjából 3-5 órán keresztül érezzük.

Eau de Parfum
A nagy gyártóknál létezik ez a minőség is. 15-20% az illóolaj aránya, a hatása pedig 5-8 óráig, vagy akár tovább is tarthat .

Parfum
A legdrágább és legmagasabb koncentrátumú termék. Az illóolaj aránya 20-30%, 24 óráig érezhető az illata.

Mi befolyásolja az adott illat árát?

Az illatok árát a fenti kategóriák szerint tehát elsősorban az illóolajok aránya befolyásolja. Egy Eau de Parfum mindig többe kerül, mint egy Eau de Toilette. De cserébe az illat tartóssága is más. Ugyanígy befolyásolja az árat (és a tartósságot is), hogy az adott illatot természetes vagy szintetikus alapanyagból állítják elő. Az igazán minőségi termék nem tartalmaz szintetikus anyagot és az illata sokáig megmarad. A drágább illatok ismérve, hogy a felviteltől a mosakodásig, változáson mennek át az olcsóbb termékekkel ellentétben, amelyeknek nem változik az illata.

 

 

 

Illat választásánál nagyon fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy minden illat másképp hat különböző embereken, ezért vásárlás előtt mindig próbáljuk ki magunkon.

Szánjunk időt a vásárlásra, az üzletben a csuklónkra (a kikészített papírcsík erre nem alkalmas) tegyünk egy keveset és sétáljunk legalább 15 percet. Amennyiben a továbbiakban is tetszik megvehetjük, de ajánlatos a kisebb üveget választani. Egyrészt nem tudhatjuk mennyit fogjuk használni, másrészt az illat nem tart örökké. Hűvös, sötét helyen való tárolással jelentősen megnövelhetjük az élettartamot.

A férfi illatok, típus alapján nagyobb kategóriákba sorolhatóak

A könnyed, citrusos illatoktól egészen a mély, nehéz és édes illatokig a férfi illatok nagyobb kategóriákba sorolhatóak.
Friss, fás, fűszeres és keleties.
A gyártók nagyjából ezen kategóriák valamelyikébe pozicionálják  az aktuális illataikat, de természetesen a kategóriák határai átjárhatóak és az adott kategórián belül is vannak intenzitásbeli különbségek. Ha már tisztában van azzal, hogy melyik illatkategóriák “áll jól” önnek, célszerű hasonló illattípust választani. Az üzletek, (ahol nem márkák szerint rendeznek), általában egy helyre csoportosítják és meg is jelölik az egy kategóriába sorolható illatokat.

Tipp:
A minőségi gyártók a csomagolással is adnak némi segítséget. Általában minél világosabb az adott illat színe (doboz, üveg, folyadék), annál frissebb, könnyedebb és sportosabb illatról van szó. És fordítva is igaz, a sötét színű csomagolások inkább az erősebb, nehezebb és fűszeresebb illathoz tartoznak. Az arany színű színvilág pedig általában édes illatot jelez.

Egységes illat egyszerre

Az egyszerre használt kozmetikumok illata legyen azonos vagy egymással harmonizáló. A legdominánsabb illat mindig a parfüm (EDT) és esetlegesen az arcvíz illata. A többi kozmetikum illatát illik ehhez illeszteni. A tusfürdő, a szappan, a sampon és az izzadásgátló illata legyen tehát diszkrét, azonos vagy legyen harmóniába a többivel.

Szerencsére egyre több gyártó kínál szetteket is, tehát egy jobb illathoz tud választani hozzávaló egyéb kozmetikumot. De megoldás lehet, ha az egyéb kiegészítők esetén ügyel arra, hogy azok semleges (tiszta, szappanos, natúr) illatúak, vagy teljesen illatmentesek legyenek.

Tipp:
Vannak kimondottan férfiaknak készített, natúr kollekciók, melyek tusfürdőt, szappant vagy akár borotvahabot és arckrémet is tartalmaznak. Ezeknél nem csak arra figyel a gyártó, hogy maga a kozmetikum természetes anyagokból készüljön és kimondottan a férfiak bőréhez igazított hatóanyagokkal rendelkezzen, hanem az illatuk is semleges (un. tisztaság illat). Ezekhez könnyen választható bármilyen “fő” illat.

Lehet több illat is otthon vagy inkább egy illatot használjak?

Minkét megoldás követhető.

Ha megtalálta az önhöz igazán jól illő illatot és ahhoz megfelelő kozmetikum kollekciót, nyugodtan választhatja azt a megoldást, hogy egységesen, minden alkalomra ugyanazt használja. Ennek előnye, hogy önt mindig ugyanahhoz az illathoz kapcsolják, fogalmazhatunk úgy is, hogy az adott illat az egyénisége részévé válik.

De annak is van létjogosultsága, ha különböző eseményhez vagy ruházathoz (vagy hangulathoz) különböző illatot választ. Sportosabb megjelenéshez tisztább, citrusosabb illatot. Hétköznapi eseményhez, munkába egy kellemes és gyenge illatot. Esti programhoz, formális eseményhez pedig egy fűszeresebb, mélyebb illatot.

Tipp:
Általában 35-40 éves kor felett a férfiak hajlamosak inkább “egy illat” megoldás felé húzni. Mint fentebb írtam, ez teljesen megfelelő. Azonban fontos ügyelni arra, hogy ez az illat tényleg passzoljon az egyéniségünkhöz és az illatot ne hagyjuk “elfáradni”, ne váljon unalmassá.

Divatos és trendi vagy inkább egyedi?

Sok esetben, főleg fiataloknál látható, hogy a férfiak hajlamosak egy éppen divatos illatot használni, függetlenül attól, hogy az jól áll e nekik, vagy nem. Talán ön is emlékszik arra, hogy volt idő, amikor szinte mindenki a Kenzo akkori újdonságát fújta magára, (és mindenki szantálfa illatú volt), de az akkor trendi Calvin Klein One illatát is sokan használták, pedig az egy igen körülhatárolható célcsoportnak készült.

Ne essen ebbe a hibába. Ha az éppen aktuális divat illat tényleg jól áll önnek, válassza azt bátran. De szerencsére számtalan gyártó és számtalan árkategóriában kínál nagyszerű illatokat, könnyen találhat magának az egyéniségéhez tökéletesen passzoló illatot.

Tipp:
Vannak igazán kortalan klasszikusok, (például: Paco Rabbane XS), melyek jól megkomponált illatok és széles stílus vagy korosztály számára lehetnek jó választások.

 

Választás előtt

Felettébb visszatetsző amikor egy férfi elhalad melletünk és az illatát még sokáig érezzük utána. Ennek elkerülése érdekében megosztanék néhány tanácsot.

-Mindig a tiszta, száraz bőrünkre vigyük fel az illatot, és ne a ruhánkra.

-Ne dörzsöljük a bőrünkre, az gyengíti az illatot.

-Testünk legmelegebb pontjaira tegyük: arc, nyak, vállak, csukló, alkar, könyök belső oldala. (kettőt, hármat válasszunk ki)

-Első használatkor legyünk óvatosak, csak egyszer permetezzük be magunkat.

-Itt igazán érvényes a ,,A kevesebb több” szabály.

Képernyőfotó 2016-09-09 - du. 7.07.57


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN