Az etikett és az illem a modern világban

etikett-

Világunk felgyorsult és folyamatosan változik. Az etikett és az illem ugyanúgy változik, új szabályok alakulnak ki és régebbi szabályok vesztik el jelentőségüket.

Elsőre azt gondolnánk, hogy az etikett és az illem területén inkább csak eltűnnek a szabályok és egyre kisebb hangsúlyt kell fektetni erre. Pedig ez nem így van.

Gondoljunk csak arra, hogy a múltban egy embernek elég volt a saját társadalmi szintjének illemét és szokásait ismerni. A korábbi társadalmi rétegek erősen elkülönültek egymástól volt, aki egész élete során soha nem kényszerült arra, hogy ismeretlen terepen, különböző illem- és etikett szabályoknak megfeleljen.

A mai korban azonban szinte egyik napról a másikra kerülhetünk egy elegáns és különleges rendezvényre, vagy csöppenhetünk bele egy protokolláris eseménybe. Ilyenkor az internet segítségével az öltözködési szabályokat gyorsan megtudhatjuk, de az ott illő viselkedést nem lehet begyakorolni egy nap alatt. Kezdve a köszönéstől, a beszédmódon át a nagyterítékes étkészlet használatáig.

De fontos az is, hogy az emberek közötti érintkezés lehetőségei kibővültek. Manapság például a kávéházba szervezett céges tárgyalás, a mobilon egyeztetett gyors üzleti találkozó vagy akár a baráti villámlátogatás teljesen elfogadott. És bár ezek kevésbé formálisak, mint a múltban, ugyanúgy vonatkoznak rájuk illem és etikett szabályok. A helyes viselkedést ugyanúgy illik betartani.

Fontos, hogy az illemszabályok betartása, az udvarias viselkedésünk nem csak tudatosan hat a körülöttünk lévőkre. A társaságunkban lévő emberekben tudat alatt, szinte észrevétlenül kelt jó benyomást rólunk. Az etikett betartása erőfeszítés nélkül egészíti ki tényleges tetteinket és szavainkat.
Igazából akkor „működünk” jól, ha az udvarias viselkedésünk és az illemtudásunk fel sem tűnik másoknak, szinte részévé válik az egyéniségünknek. Ezért is fontos ezen szabályok céltudatos megtanulása, begyakorlása, hogy automatizmussá váljon és ne kelljen koncentrálnunk rá.

Fontos terület még az írásbeli és a szóbeli kommunikáció is. Nagyon gyorsan változik körülöttünk a helyzet. Egyik percben még smile-ikkal teletűzdelt SMS üzenetet küldünk a párunknak, másik percben már egy hivatalos e-mail üzenetet fogalmazunk üzletfelünknek.
Ez a gyors átállás csak annak könnyű, akiben automatikusan élnek az alapvető etikett szabályok és azokat alkalmazza is.

Ami nem változott

Az etikett és az illem szabályainak alapjai egyáltalán nem változtak. Néhány példa:

Alapvető udvariasság

A mindennapi társas érintkezés szabályai közül nagyon kevés tűnt el. A kézcsók, a kalapemelés, a vendégek név szerinti bejelentése kezd kikopni a szokásokból, ez tény. De a köszönésre, a bemutatkozásra, az udvariasságra vonatkozó etikett szabályok változatlanul megmaradtak.
Ugyanúgy a kommunikációra, a megszólításra vonatkozó szabályok is megvannak még. A különbség az, hogy ezeket már az új kommunikációs formákban, (Chat üzenet, email, videó beszélgetés stb.) is kell tudni alkalmazni.
Az idősebb/magasabb beosztású személy tisztelete és a vele való udvarias viselkedés sem változott, ugyanúgy, mint a szülők iránti tisztelet sem.

Pontosság

A mai világban a pontosság egyre fontosabb, hiszen a mindennapjaink néha szinte percekre be vannak osztva, mégis egyre kisebb figyelmet fordítunk rá.
Beleszoktunk abba a kényelembe, hogy „majd útközben felhívom, vagy rádobok egy SMS-t, hogy kések”. Ez azonban csak közeli baráttal való találkozó esetén vagy nem pontos időpontra megbeszélt találkozó esetén megengedett.

close-up-clock-wallpaper-20529-21384-hd-wallpapers
Tiszteljük meg az embereket pontosságunkkal és inkább hamarabb induljunk el. Egy pontos időpontra egyeztetett találkozóra illik időben elkészülni és pontosan érkezni. A mobilon való egyeztetés csak egy utolsó lehetőség legyen, (rajtunk kívülálló okok esetén), ne egy előre belekalkulált opció.

Öltözködés

Az öltözködési szabályok ugyanolyan sztenderdek mellett működnek tovább, mint a múltban. Az üzleti viselet és az alkalmi megjelenés előírásai egy két apróságot eltekintve nem változtak.
Sőt, az öltözködéssel kapcsolatos szabályok ismerete éppen felértékelődött. Régen a férfiak és a nők ruhaviseletében alig különbözött a mindennapi viselet és az alkalmi viselet. Maximum csak a színek, az anyaghasználat és minimálisan a szabás.
Most viszont a mindennapi viseletben szinte alig vannak megkötések. Éppen ezért kell tudni és alkalmazni a különböző kötelező öltözködési szabályokat.

Ami változott

Az etikett és az illem szabályai közül sok kikopó félben van, hiszen már nincs akkora jelentősége. Azonban újabb és újabb formái jelennek meg a társas érintkezésnek, melyekhez bizony először szokások, majd konkrét szabályok kapcsolódnak. Néhány példa:

Internetes és mobilos etikett

Az interneten és a mobilon gyorsan és könnyen tudunk kapcsolatba lépni másokkal. Ezeken a felületeken kialakultak szokások és szabályok, melyeket illik ismerni és alkalmazni.

To go with Asia-telecom-SMS-technology-IPéldául az internetes csevegőprogramok használatakor mondataink hangsúlya nehezen “vihető át” írásban. Meg kell tanulnunk a megfelelő és félreérthetetlen fogalmazást.
Fontos megszokni a kiemelések helyes használatát is. A csupa nagy betűvel írt mondatok kiabálást jelentenek. A minden mondat végére tett felkiáltó jelek elveszik az jel adott értékét és ugyanez vonatkozik a “smile” -k használatára is.

A mobilhívásokkal kapcsolatos szokásokat és etikett szabályokat is meg kell tanulnunk. Ugyanúgy, mint  a hagyományos telefonálásnál, itt is élnie kellene az etikett előírásainak szabályoknak. Mégis hajlamosak vagyunk lazábban kezelni ezeket.

Idegen kultúrák és szokások

A társasági érintkezés egyik legnehezebb területe, amikor idegen országból jött személy van a csoportban. A mai kor egyik velejárója, hogy szinte bármikor kerülhetünk olyan társaságba, ahol egy vagy több, más nemzetből való személy van. Sőt, kerülhetünk olyan helyzetbe is, ahol mi vagyunk a „különleges” személy és mindenki más egy másik országból való.

Ezekben a szituációkban pedig előfordulhat, hogy az adott másik országnak, (kulturális vagy vallási okokból), olyan szokásai vannak, melyeket nem ismerünk, vagy pont ellentétesek a mi szokásainkkal.

Ha lehetőség van, mindig tájékozódjunk előre az adott szokásokról, nehogy egy számunkra teljesen természetes kézmozdulattal, kifejezéssel vagy bármi mással illetlenséget kövessünk el. Ha hirtelen kerülünk ilyen helyzetbe, akár diszkréten informálódhatunk.

Ha nincs segítségünk, akkor a saját, alapvető etikett ismeretünkre tudunk csak támaszkodni. Az idősebb/magasabb beosztású személy tisztelete szinte minden kultúrában adott, ezzel aligha követünk el hibát. Egy illemtudó ember amúgy sem használ széles kézmozdulatokat, nem mutogat vagy gesztikulál és beszél erősen. De erre ilyen esetben fokozottan ügyelni kell. A továbbiakban pedig bízzunk önmagunkban és próbáljunk figyelni, próbáljuk ellesni az adott szokásokat és etikett szabályokat.

A modern, 21. századi etikett szabályokkal külön témákra bontva fogunk még foglalkozni. Ha van fontos terület, amelyről úgy gondolja, hogy érdemes lenne beszélni róla, akkor küldje el nekünk »


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN