Egy kis báli etikett

Elkezdődött a báli szezon, szeretnék pár hasznos tanáccsal szolgálni, akinek hiányosságai lennének a báli etikett terén.

Sajnos felgyorsult világunkban a készülődésre nem jut sok idő és a bálok szerepe is megváltozott. Egykor az előkelő családok eladósorba került lányai reménykedtek a megfelelő parti megtalálásában a bálokon, ma inkább üzleti, társasági eseménynek számítanak. Hosszas készülődés előzte meg a bálokat, kifogástalan modor és tánctudás nélkül nem lehetett résztvenni. Ezek elsajátításában a családi nevelés mellett fontos szerepet játszottak az illem és tánciskolák.

Ma is hasznosnak tartom, hogy mielőtt bálba mennénk vegyünk egy pár táncleckét.

A mai bálok követik a hagyományokat, a szabályok valamennyire lazultak, de bizonyos dolgokat kötelező betartani.
Először is mindig pontosan érkezzünk! A férfi segítsen hölgypartnerének az autóból való kiszálláskor valamint a ruhatárnál. Érdemes otthon gyakorolni, nem könnyű nagyestélyiben a mozgás, de még kisestélyiben is nehézséget okoz elegánsan kiszállni az autóból. A Dress code, azaz a megfelelő ruházat általában szmokingot ír elő, ilyenkor a hölgyek kisestélyit vegyenek fel, nagyestélyi kizárólag a frakk mellé kötelező viselet. A párok lehetőleg öltözzenek össze, nagyon lehangoló látvány egy kisestélyi mellett egy öltönyös úr. Szerencsére ma már egyre több szép, izléses ruhát látni a bálokon, de a ruhákat viselni is tudni kell, ezenkívül elegánsan, könnyedén viselkedni, társalogni.

Visszatetsző a modoros, eröltetett beszéd, viselkedés. Itt megjegyezném, hogy sokszor látok elegáns báli társaságról készült fotókat, amelyeken a hölgyek keresztbe tett lábbal ülnek. Szigorúan tilos! Hölgyeim, figyeljünk arra, hogy térdeinket szorosan összezárva, lábszárakat balra vagy jobbra döntve üljünk. A lábfejek bokánál való összekulcsolása megengedett. Férfiaknak a legszerencsésebb ha laza, kis terpeszben tartják a lábaikat.

A bál lényege a tánc, itt van egy pár betartandó szabály. Az uraknak illik az asztaluknál ülő valamennyi hölgyet felkérni. Ha egy hölgy visszautasít egy táncot, arra a táncra már nem mondhat igent másnak. A táncparketten a párok kizárólag egymásra figyeljenek, a férfiaknak illik bókolni, szórakoztatni a hölgyeket, akik ezt a gesztust egy mosollyal nyugtázzák. Lekérés nincs.  és miután a hölgy jelezte, hogy elfáradt, partnere kisérje vissza az asztalukhoz.

Másik asztalnál ülő hölgyet is fel lehet kérni, de előtte el kell őt kérni a kisérőjétől. Sminkünk, frizuránk, ékszereink harmonizáljanak a ruhánkkal és lehetőleg egyiket se vigyük túlzásba. Bármennyire is elfáradtunk az éjfélt várjuk meg, azelőtt nem illik távozni.

Betartandó szabályok:

  • Mielőtt bálba mennénk vegyünk egy pár táncleckét.
  • Pontosan érkezzünk!
  • A férfi segítsen hölgypartnerének az autóból való kiszálláskor valamint a ruhatárnál.
  • Ha egy hölgy visszautasít egy táncot, arra a táncra már nem mondhat igent másnak.
  • Legfeljebb két táncot táncoljunk.
  • Sminkünk, frizuránk, ékszereink harmonizáljanak a ruhánkkal és lehetőleg egyiket se vigyük túlzásba.
  • Bármennyire is elfáradtunk az éjfélt várjuk meg, azelőtt nem illik távozni.

bal


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN