Miért nem köszönnek a mai fiatalok?

1

Az Etikett Iskola Facebook oldalán a hozzászólások nagy része pozitív és konstruktív, de több olvasó írta, hogy miért tanítok felesleges dolgokat a gyerekeknek, amikor az olyan alapvető illemszabályokat mint pl. a köszönés sem tartják be.

Kedves Olvasóim, visszakérdeznék: ki hibáztatható ezért?

Az esetek túlnyomó többségében a fiatalok biztos, hogy nem. Mielőtt kritizálnánk őket udvariatlan, tiszteletlen viselkedésük miatt, gondolkodjunk el azon, hogy megtettünk-e mindent annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Milyen példát mutatunk nekik? Egy héten hányszor ülünk le velük közösen étkezni? Hányszor nézünk a telefonunkra miközben a gyerekünk éppen mesél valamit? Megkérdezzük, hogy ” mi volt az iskolában? “, de valószínűleg hozzátesszük, hogy ” tudom, megint semmi “.

Lehet másképpen, nagyobb érdeklődést mutatva kellene feltenni a kérdést. Védelmembe veszem az összes ismerős és ismeretlen fiatalt, mert szeretnének ők köszönni és udvariasan viselkedni, de legtöbbször nem tudják hogyan kell. A kommunikációjuk nagy része írásban, a különböző közösségi fórumokon zajlik, amiért szintén nem hibáztathatóak.
Zavarba jönnek ha idegen előtt, felnőtt társaságban meg kell szólalniuk. Sajnos a magyar oktatási rendszer sem járul hozzá az ilyen irányú képességeik fejlesztéséhez, inkább fokozza a szorongásukat. Sokszor már a bemutatkozás is gondot okoz nekik, a saját hangjuktól megriadnak.

Ennek ellenére csak jó tapasztalatom van a tanítványaimmal, nagyon szeretnének udvariasan viselkedni, tele vannak kérdésekkel és a már divatjamúlt köszönési formákat (kézcsók, kalapemelés) is nagy élvezettel gyakorolják.

Hogyan is köszönjünk?

Betartandó szabályok:

  • Két dolgot kell figyelembe venni.: a köszönés elmulasztása illetlen, és ki köszön előre kinek?
  • Előre köszön a fiatalabb az idősebbnek, a beosztott a főnöknek, a belépő a bent lévőnek, férfi a nőnek.
  • A férfiak mindig álljanak fel ha hölgyet köszöntenek.


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN