Asztalbontás

Egyik kedves olvasóm a “Gyakori kérdések“ rovatba az alábbi üzenetet küldte, talán másokat is érdekel:

,,Egy társaság étteremben ebédel. Még van olyan, aki eszik, és van olyan, aki befejezte . Illik elvenni a tányért  az asztalról, vagyis “asztaltbontani”?”

Semmi esetre sem. Még szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha akkor kerülünk ilyen helyzetbe, amikor már befejeztük az ebédünket illetve vacsoránkat. Annak ellenére, hogy semmi jelét nem mutattam annak, hogy befejeztem volna az étkezést, még a legjobb éttermekben is gyakran kerültem hasonló helyzetbe. A pincérek olykor-olykor megkockáztatnak egy “Befejezte hölgyem?” kérdést, mielőtt már vennék is el a tányért és ugyanez vonatkozik a pohárra is, gyorsan eltűnik jóllehet maradt még benne egy korty bor.

És miért történik mindez? A válasz egyszerű: fejezzük be gyorsan az étkezést, fizessünk, távozzunk, hogy előkészíthessék az asztalt a következő vendég számára. Értem, hogy a minél nagyobb forgalom elérése a cél, de nem kellene ezt ilyen nyíltan a tudomásunkra hozni.

Visszatérve kedves olvasóm kérdésére, felettébb udvariatlan a pincérek ilyen magatartása. Kellemetlen, feszengő helyzetbe hozzák a vendéget, aki úgy érezheti, hogy sietnie kell, a többiek csak rá várnak, hogy megrendelhessék a desszertet, feketét.

Hosszú távon megtérülne az éttermeknek és visszatérő vendégeket nyernének, ha engednék, hogy nyugodtan befejezzük az étkezést és elüldögéljünk az utolsó korty borunk mellett.

3756_pincer


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN