Az öltözet (dress code) 3. rész

 

A Dress code, azaz a megfelelő ruházat általában szmokingot ír elő, ilyenkor a hölgyek kisestélyit vegyenek fel, nagyestélyi kizárólag a frakk mellé kötelező viselet. A párok lehetőleg öltözzenek össze, nagyon lehangoló látvány egy kisestélyi mellett egy öltönyös úr. Szerencsére ma már egyre több szép, izléses ruhát látni a bálokon, de a ruhákat viselni is tudni kell, ezenkívül elegánsan, könnyedén viselkedni, társalogni.

Formálisan akkor kell öltözködni, amikor az esemény jellege, a hagyomány, illetve az írásos meghívó ezt megkívánja. A legmagasabb ceremónikus megjelölés a white tie, amely a férfiaknak frakkot és fehér csokornyakkendőt, a nőknek pedig nagyestélyis megjelenést ír elő. Ma kevés olyan esemény van, ahol a férfiak frakkot viselnének, így a szmoking, azaz a black tie vált az utóbbi évtizedekben a társasági megjelenés legmagasabb fokává. A hölgyek megjelenése szmokingos est esetén lehet nagy,- vagy kisestélyi ruházat, ezt egyfelől az esemény jellege, illetve a szokások határozzák meg.

 A “white tie”, a frakk, amihez kötelező az emelt, tört gallérú ing, fehér mellény, a villás farkú zakó, fekete selyemzokni, fekete lakkcipő és természetesen a csokornyakkendő, ami fehér. A nőknek nagyestélyi és kötelezően a könyököt takaró kesztyű, amit az este folyamán nem vehetnek le.

A frakk elnevezése a XVIII. században a rókavadászathoz használt angol kabát (frock coat) nevéből származik.

A “black tie”, a szmoking. A szmoking formális alkalmi ruházat, amit naplemente után illik viselni, este 6 óra előtt kezdődő protokolláris alkalmakkor más öltözetet kell választani. A klasszikus szmoking fekete vagy mélykék, a legkifinomultabb szmokingnak ma is az egysoros egy gombbal záródó szabás számít. Hozzá hófehér letört vagy visszahajló inggallér, fekete mellény vagy spanyolöv, és fekete kézzel megkötött csokornyakkendő viselendő. A nőknél: kisestélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával vagy kiskabáttal, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy milyenek a helyi szokások, vagy hány órakor van maga az esemény.

Férfiak esetében ismert az alternatív black tie és a kreatív black tie fogalma. Az első fekete öltönyt, fehér inget és fekete normál vagy csokornyakkendőt (ha lehet kézzel kötött) jelöl, a kreatív verzió pedig fekete garbót, színes bársonykabátot vagy nyitott gallért takar.

A nagyestélyi ruha fogalma nem mindenki számára egyértelmű. A nagyestélyinek – a közhiedelemmel ellentétben – nem kell bő abroncsos szoknyával, dekoltázzsal rendelkeznie, sem masnikkal és egyéb díszítőelemekkel. Ez az elegáns ruhadarab attól nagyestélyi, hogy hosszú szoknyás, különleges kelméből készült, kötelező kiegészítője a könyök fölé érő kesztyű, az alkalmi cipő. A nagyestélyi lehet sötét vagy világos, készülhet nehéz brokátból, bársonyból, csipkéből, taftból vagy akár muszlinból is.

Milyen cipőt válasszunk?

Sötét ruházat esetében a legszerencsésebb választás a magas sarkú fekete vagy ezüst vagy arany stiletto körömcipő, illetve szandál, azonos színű bőr vagy selyem kisestélyi táskával. Soha ne viseljenek sötét ruhához világos lábbelit, világoshoz pedig sötétet. A fehér cipő kizárólag hosszú, fehér esküvői ruhához illik.

Vállak

A fedetlen vállakat, illetve mély első vagy hátsó dekoltázst illik boleró kabáttal vagy széles stólával eltakarni. Itt megjegyezném, hogy a bálon se a viselkedésünk, se az alkalmi ruhánk ne legyen kihívó. Csak azok a hölgyek mutogassák idomaikat, akiknek a testi adottsága ezt lehetővé teszi, és ahol ezzel nem hoznak másokat kínos helyzetbe.

Kik az első bálozók?

Ha valaki először megy bálba, az attól még nem “első bálozó”. Ilyenkor azokról a fiatalokról beszélünk, akik az ünnepélyes nyitó táncot, keringőt, palotást táncolják. Az ő esetükben kötelező a  fiúknak a frakk, a lányoknak hosszú alkalmi ruha és könyököt takaró kesztyű.

Sminkünk, frizuránk, ékszereink harmonizáljanak a ruhánkkal és lehetőleg egyiket se vigyük túlzásba.

Bármennyire is elfáradtunk az éjfélt várjuk meg, azelőtt nem illik távozni.

Betartandó szabályok:

  • Formálisan akkor kell öltözködni, amikor az esemény jellege, a hagyomány, illetve az írásos meghívó ezt megkívánja.
  • A párok lehetőleg öltözzenek össze.
  • Sötét ruházat esetében a legszerencsésebb választás a magas sarkú fekete vagy ezüst vagy arany stiletto körömcipő, illetve szandál, azonos színű bőr vagy selyem kisestélyi táskával.
  • Soha ne viseljenek sötét ruhához világos lábbelit, világoshoz pedig sötétet.
  • Bálon se a viselkedésünk, se az alkalmi ruhánk ne legyen kihívó.
  • Sminkünk, frizuránk, ékszereink harmonizáljanak a ruhánkkal és lehetőleg egyiket se vigyük túlzásba.

  •  Az éjfélt várjuk meg, azelőtt nem illik távozni.


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN