Családi kör 1.

Azért is jó a család, és azért is jó otthon lenni, mert ami máshol illetlen viselkedésnek számít, azt otthon általában elnézik neked, hiszen tudják, ki is vagy valójában. Biztosan előfordult már, hogy becsaptad az ajtót a nővéred orra előtt, tele szájjal beszéltél vagy felrakhatod a lábadat a székre, és ettől még másnap is ugyanúgy fog szeretni mindenki. Ezzel persze nem hasonló magatartásra akarlak bíztatni, csak rá szeretnék világítani arra, hogy milyen csodálatos dolog otthon lenni, illetve arra, hogy az etikett segítségével még erősítheted is a családi kapcsolataidat.

Amikor hazaérsz, nem kell az ajtón kívül hagyni a tiszteletet, a kedvességet és a figyelmességet. Hidd el, hogy sokkal élvezetesebb lesz az otthon töltött idő, ha egy kicsit odafigyelsz a családtagjaidra.

Beszélgessetek egymással: Azt gondolod, hogy a szüleidet nem érdekli, hogy mi van veled? Hogy úgysem értenének meg? Lehet, hogy csak te hagyod ki őket az életedből.

„Mi volt ma a suliban, drágám?”
„Semmi.”
Ismerős, ugye?
Lehet, hogy rosszul kérdeznek, de hidd el, hogy nagyon szeretnek, és tényleg érdekli őket, mi történik veled.

A testvéreiddel mi a helyzet? Avasd be őket a dolgaidba, és te is kérdezősködj.

Ha valamelyik családtagod szomorúnak tűnik, lehet, hogy nem tudsz segíteni, de biztosan jólesne neki, ha legalább érezné, hogy észrevetted és felajánlottad a segítséged.

Tartsd tiszteletben mások magánéletét: Ugye nem örülnél, ha mások kopogás nélkül berontanának a szobádba, matatnának a holmid között, ezért te se csináld. Ne vegyél kölcsön semmit, mielőtt megkérdeznéd, hogy megengedik-e.

Ha nem vagy biztos benne, hogy amire készülsz, sérti-e mások magánéletét, csak tedd fel magadnak a kérdést, hogy te hogy éreznéd magad, ha veled történne hasonló.

Közös helyiségek: Minden lakásban vannak ilyen helyiségek: a konyha, a fürdőszoba, a nappali. Ezek használatát meg kell osztanod a családtagjaiddal, és ez azt is jelenti, hogy ki kell venned a részedet a takarításukból, vagy legalább figyelj arra, hogy a saját dolgaidat vidd be a szobádba. A fürdőszobával van mindig a legtöbb gond. Biztosan ismerős a helyzet: a nővéred órákat szeret bent tölteni, és mire rád kerülne a sor, már késésben vagy. Jó, ha előre kikötitek a szabályokat, és akkor el lehet kerülni a veszekedést. Senki sem szereti mások után kitakarítani a fürdőszobát, ezért az a legjobb megoldás, ha mindenki rendet hagy maga után. A piszkos ruhák helye a szennyestartó, a szappan- és fogkrémmaradványokat illik letörölni, és fiúk: használat után hajtsátok le a vécéülőkét. Tudom, hogy mindezek nélkül is továbbfolyik az élet, de hidd el, ez azt jelenti, hogy odafigyelsz a másikra, igyekszel segíteni neki, és ezzel nagy örömet okozol.

Betartandó szabályok:

  • Beszélgessünk egymással!
  • Tartsuk tiszteletben mások magánéletét!

Screen Shot 2016-03-29 at 6.05.00 PM


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN