Konfirmáció, Bar mitzvah, Bat mitzvah


Ha meghívást kapsz egy barátodtól, hogy részt vegyél a konfirmálásán vagy Bar Mitzvah ünnepségén és még nem voltál ilyen eseményen, zavarban érezheted magad. Ez csak azért van így, mert nem tudod, hogy mire számíthatsz vagy, hogy hogyan kell majd ott viselkedni. Amikor készülődsz az eseményre, függetlenül a vallástól, vedd figyelembe az alábbi útmutatót:

  • Az öltözeted kiválasztásakor kövesd a vallási előírásokat. Kérdezz meg valakit, aki jártas ezen a téren, hogy el kell-e takarni a hajadat. A zsinagógában a fiúknak a kippa viselése kötelező, a bejáratnál általában adnak.
  • A szertartás alatt ülj csendben.
  • A szertartás után mindenképpen gratulálj a barátodnak.

shutterstock_297212801KONFIRMÁCIÓ

A konfirmáció latin szó, jelentése: megerősítés. Az egyházi konfirmáció esetében a Szentlélektől kérjük a Jézusban, mint Isten fiában való hit megerősítését. Ilyenkor ünnepélyes keretek között a gyülekezet nagykorú tagjává fogadják a gyerekeket, akik ezután részesülhetnek az úrvacsora szentségében.

A szertartást általában egy egyszerű fogadás követi a templomban, ahol süteményt és frissítőt kínálnak.

 

shutterstock_20337604BAT MITZVAH, BAR MITZVAH

A zsidó vallásban a Bat Mitzvah (lányoknak) és a Bar Mitzvah (fiúknak) az egyik legfontosabb esemény az életükben.  A “Bar Mitzvah” szó szerint azt jelenti, hogy “a parancsolatok fia”, a “Bat Mitzvah” jelentése “a parancsolatok lánya” vagyis mostantól ő felelős a parancsolatok betartásáért. A gyerekek sokat készülnek rá, tanulnak, mert felhívják őket a Tórához és olvasniuk kell belőle. Az eseményre a  fiúk 13-ik, a lányok 12-ik születésnapját követő első szombaton (Sabbath) kerül sor, a gyülekezet ilyenkor felnőtt tagjává fogadja a fiatalt. Este hatalmas bulit rendeznek, ahol vacsorával és tánccal ünnepelnek. A családon kívül meghívást kapnak az ismerősök, barátok, osztálytársak, akik ajándékkal kedveskednek az ünnepeltnek.

Betartandó szabály:

  • Amikor készülődsz az eseményre, függetlenül a vallástól, tájékozódj előre.


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN