Nagyvárosi közlekedés: illem és szabályok – 1. rész

A közlekedési kultúra 

A közlekedési kultúra illetve annak hiánya állandó beszédtéma és konfliktusforrás hazánkban. Van pótolnivaló ezen a téren, de kis udvariassággal, egymásra figyeléssel sokat javíthatunk a helyzeten.

Viselkedés az utcán, a közösségi közlekedés használata és utcai illem

A gyalogos közlekedéssel és a közösségi közlekedéssel kapcsolatos szabályok, szokások és szituációk gyűjteménye. Sorozatunkban sorra vesszük az ezekhez kapcsolódó fontosabb kérdéseket és azokat a témákat melyekről kevés szó esik.

1. rész – Gyalogos közlekedés

A gyalogos közlekedés alapszabálya, hogy próbáljuk felvenni a forgalom ritmusát. Próbáljunk ugyanolyan sebességgel haladni, mint a körülöttünk lévők. Minden városi területnek megvan a maga gyalogos közlekedési ritmusa, mely azonban napszakonként akár változhat is.

Munkanapokon reggel ne akarjunk „sétálós-városnézős” programot szervezni egy közlekedési csomópontnak számító téren, és mondjuk augusztus 20-án se akarjunk sürgős dolgunk miatt átvágni a Duna parton álldogáló emberek között.
Válasszunk tehát megfelelő útvonalat és vegyük fel a közlekedés ritmusát!

Gyorsabban és lassabban

Az illem egyik alapszabálya, hogy szinte minden esetben a megbeszélt időben illik megjelenni az adott eseményen. Legyen szó formális találkozóról vagy akár baráti eseményről, ez alapvető illemszabály.

A másik fontos szabály, hogy illemtudó ember sosem szalad az utcán és nem illik rohanva beesni egy találkozóra.
Ebből a két illemszabályból következik, hogy a közlekedésre szánt időt megfelelő módon kell megtervezni és ismerve a lehetőségeket, akár némi ráhagyással kell elindulni. Viszont az is előfordulhat, hogy önhibánkon kívül kerülünk késésbe, ezért a szükségesnél gyorsabban kell haladnunk.

De pont az ellenkezője is előfordulhat. Hiszen lehetséges, hogy bármi okból, egészségi állapotunk miatt csak lassabban tudunk vagy akarunk haladni. Vagy esetleg megállnánk egy kirakat előtt, szeretnénk bemenni egy üzletbe vagy más okból lassítanunk kell.

Jobbra tarts!

Hasonlóan az autós közlekedéshez, itt is igaz a jobbra tartás elve és az előzés elve is. Tehát gyalogosan is próbáljunk a lehető legjobban a gyalogút vagy járda jobb oldala felé húzódni.

  • Párosan mehetünk egymás mellett, de csak akkor, ha ezzel nem akadályozzuk a többi ember közlekedését. Kettesben való sétálásra keressünk inkább szélesebb utcát vagy teret.
  • Ha lassabbak vagyunk, így könnyebben kikerülnek.
  • Ha gyorsabban szeretnénk haladni, mint az előttünk haladó, akkor őt balról kerüljük ki, mint azt az autóvezetésnél is tesszük.
  • Ha pedig szembejövőt szeretnénk kikerülni, akkor azt jobbról tegyük, elkerülve ezzel a félreértés miatti megtorpanást vagy az összeütközést.

Mozgásunk legyen egyértelmű

Ügyeljünk arra, hogy másokat ne késztessünk megtorpanásra.

Ha például keresztbe kívánunk menni, próbáljunk pont merőlegesen haladni, mert így mindenki számára egyértelmű és kiszámítható lesz a mozgásunk.

Betartandó szabályok

  • Mint gyalogos vegyük fel a forgalom ritmusát!
  • Jobbra tarts! Gyalogosan is próbáljunk a lehető legjobban a gyalogút vagy járda jobb oldala felé húzódni.

  • Mozgásunk legyen egyértelmű.

  • Ügyeljünk arra, hogy másokat ne késztessünk megtorpanásra.