Részlet az új könyvemből

“A jómodor nem ciki” folytatása. Részlet:  jó modor óvodásoknak, vagy nem kell, hogy égnek álljon a hajunk…

Betartandó viselkedési szabályok étkezés közben

Nem könnyű feladat rászoktatni a kisgyermeket arra, hogy szépen üljön az asztalnál, és miért is üldögélne ott nyugodtan, amikor eddig szaladgálhatott, csúszhatott-mászhatott a földön kedvére? Megzavarták a játékát, beszíjazták egy félelmetes, magas székbe és olyan dolgokról beszélgetnek körülötte, amiből semmit sem ért. Még az elébe tett étellel sem játszhat, mert csúnyán néznek rá.

Ebben a korban még nem várhatjuk el a gyermektől, hogy betartsa az  étkezési etikett szabályait, de azt igen, hogy ne játszon az étellel, ne szaladgáljon az asztal körül, és viselkedésével ne zavarja a többiek étkezését.

Minden igyekezetünk ellenére a gyerekek előszeretettel gyúrmáznak az étellel, több kerül a földre, a hajukra belőle, mint a szájukba és ez több szempontból bosszantó lehet a szülő számára:

-nem kis erőfeszítésbe és időbe kerül az étel elkészítése,

-a pénzről nem is beszélve,

-aggódnak, hogy gyermekük nem jut elegendő táplálékhoz.

Megszívlelendő tanácsok:

-gyorsan, könnyen elkészíthető, egészséges ételeket főzzünk,

-bízzunk meg a gyermekünkben, pontosan érzi azt, hogy mire van szüksége és nem fogja önként éheztetni magát,

-a cél az legyen, hogy már kicsi korában megszeresse a közös étkezéseket, azok élvezetesek legyenek az egész család számára,

-ne eröltessük az evést, ne szidjuk le a gyermeket, ha nem evett meg mindent,

-hagyjuk a történeteket éhező afrikai gyerekekről későbbre, mert úgysem értené meg.

 Több kérdés merül fel a szülőkben ilyenkor: 

-Hány éves kortól ajánlatos a gyermeket a közös étkezéshez szoktatni?

-Megengedjük-e, hogy játékot hozzon az asztalhoz?

-Kényszerítsük-e arra, hogy pár falatot egyen még, mielőtt elengedjük az asztaltól?

El kell fogadni, hogy egyrészt a 2-3 éves gyerekek a legritkább esetben éhesek akkor, amikor a család többi tagja vacsorázik. Másrészt, mozogni szeretnének és nem mások étkezését nézni, amikor ők maguk nem éhesek.

Gondolkozzunk el azon, hogy mit is szeretnénk elérni, hogy gyermekünk nyugodtan elfogyassza a fejlődéséhez nélkülözhetetlen, egészséges ételeit?

Vegyen részt a családi közös étkezéseken?

Jobban járunk ha belátjuk, hogy az idősebb gyerekekkel történő étkezés, a viselkedési szabályok betartásával, beszélgetéssel nem valósítható meg ebben a korban. Egész egyszerűen azért nem, mert nem elég érettek hozzá a kicsik, és a jövőre való tekintettel nem érdemes őket stresszes helyzetbe kényszeríteni, mert utálni fogják a közös vacsorákat. A kutatások szerint a gyermekek 5 éves korban értik meg a viselkedési szabályokat, de ez nem azt jelenti, hogy alkalmazzák is őket.

IMG_1817-2


Etikett szabályok és jó tanácsok

A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN